Većina jela je više ispopularisano putem društvenih mreža iako u realnosti nisu tako ukusna. Mnogima je lepše videti nešto na oko lepo, čak i kada iza toga ne stoji neki poseban ukus. Međutim, suši je godinama unazad i popularan i hvaljen kao izuzetno ukusno jelo. Iako mnogi misle da ga sebi mogu priuštiti samo u prestižnim restoranima i naravno sa debljim novčanikom činjenica je da ga možete pripremiti i kod kuće. Evo i kako.
Sastojci:
- 200 gr pirinča za suši
- 230 ml vode
- 2 lista nori alge
- šargarepa
- vasabi pasta (koja se kupuje)
- dimljeni losos
- 3 kašike pirinčanog sirćeta
- 2 i po kašike smećeg šećera
- 2 kašike krupne morske soli
- soja sos
Priprema:
Pirinač isprati dobro u jednoj posudi sve dok voda ne bude bistra. Sipati ga u cedaljku i ostaviti da se procedi oko sat vremena.
Zatim ga sipati u hladnu vodu i držati tu oko 10-15 minut a onda odliti vodu. U šerpu s debljim dnom sipati pirinač i naliti 230 ml vode. Kuvati na jakoj vatri oko 5 minuta a onda smanjiti vatru i kuvati još desetak dok voda ne ispari. Skloniti sa šporeta i ostaviti da odstoji 10-15 minuta.
Sirće, šećer i so pomešati i mešati sve dok se šećer ne otopi. Tu mešavinu dodati u pirinač i lagano promešati.
Iseći šargarepu na prutiće dok proces sa pirinčem traje i na isti način učiniti sa lososom. Kada se pirinač ohladio možete početi pravljenje sušija. Na bambusovu podlogu položite nori algu i poređajte pirinač ostavljajući praznu traku širine 1cm po dužoj ivici alge, ivica gde će se rolanje završiti. Na sredini pirinča se namaže vasabi pasta, ali malo jer je prilično ljuta, a zatim poređati štapiće šargarepe i lososa. Krenite sa rolanjem prema slobodnoj ivici pirinča, pritiščući sadržaj pirinča sa filom. Slobodnu ivicu alge nakvasiti vodom da bi se lakše zalepila za rolnicu i dobro umotati bambusovom podlogom kako bi se formirao valjak, mada neki prave i četvrtast oblik. Dobijene valjke secite na šest do osam delova. Servirajte suši sa vasabi pastom i soja sosom.
Možda vas zanima…
Komentari (0)