Jela sa mesom

UKUS JAPANA U NAŠEM DOMU: Evo kako da jednostavno napravite domaći suši (FOTO)

Bez odlaska u skupocene restorane, uz nekoliko sastojaka, kod kuće možete sebi priuštiti ovo veoma popularno jelo.

09.03.2023 08:00

UKUS JAPANA U NAŠEM DOMU: Evo kako da jednostavno napravite domaći suši (FOTO)
shutterstock.com

Većina jela je više ispopularisano putem društvenih mreža iako u realnosti nisu tako ukusna. Mnogima je lepše videti nešto na oko lepo, čak i kada iza toga ne stoji neki poseban ukus. Međutim, suši je godinama unazad i popularan i hvaljen kao izuzetno ukusno jelo. Iako mnogi misle da ga sebi mogu priuštiti samo u prestižnim restoranima i naravno sa debljim novčanikom činjenica je da ga možete pripremiti i kod kuće. Evo i kako.

Sastojci:

  • 200 gr pirinča za suši
  • 230 ml vode
  • 2 lista nori alge
  • šargarepa
  • vasabi pasta (koja se kupuje)
  • dimljeni losos
  • 3 kašike pirinčanog sirćeta
  • 2 i po kašike smećeg šećera
  • 2 kašike krupne morske soli 
  • soja sos

 

Priprema:

Pirinač isprati dobro u jednoj posudi sve dok voda ne bude bistra. Sipati ga u cedaljku i ostaviti da se procedi oko sat vremena.

Zatim ga sipati u hladnu vodu i držati tu oko 10-15 minut a onda odliti vodu. U šerpu s debljim dnom sipati pirinač i naliti 230 ml vode. Kuvati na jakoj vatri oko 5 minuta a onda smanjiti vatru i kuvati još desetak dok voda ne ispari. Skloniti sa šporeta i ostaviti da odstoji 10-15 minuta.

Sirće, šećer i so pomešati i mešati sve dok se šećer ne otopi. Tu mešavinu dodati u pirinač i lagano promešati.

Iseći šargarepu na prutiće dok proces sa pirinčem traje i na isti način učiniti sa lososom. Kada se pirinač ohladio možete početi pravljenje sušija. Na bambusovu podlogu položite nori algu i poređajte pirinač ostavljajući praznu traku širine 1cm po dužoj ivici alge, ivica gde će se rolanje završiti. Na sredini pirinča se namaže vasabi pasta, ali malo jer je prilično ljuta, a zatim poređati štapiće šargarepe i lososa. Krenite sa rolanjem prema slobodnoj ivici pirinča, pritiščući sadržaj pirinča sa filom. Slobodnu ivicu alge nakvasiti vodom da bi se lakše zalepila za rolnicu i dobro umotati bambusovom podlogom kako bi se formirao valjak, mada neki prave i četvrtast oblik. Dobijene valjke secite na šest do osam delova. Servirajte suši sa vasabi pastom i soja sosom.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)