Kiseljenje kupusa je poznata je pojava u našim domaćinstvim, a svaki domaćin hvali da je njegov kiseli kupus najbolji na svetu. Jedno je tačno, ako se sve uradi kako treba, domaći kiseli kupus bolji je od onog koji se prodaje u samoposlugama.
Kako biste imali kiseli kupus po meri, a da vam izdrži u buretu tokom sezone, bitno je obratiti pažnju na sledeće korake. Naime, ove četiri komponente moraju biti pravilno usklađene:
- zapremina bureta koje na dnu treba da ima slavinu za pretakanje rasola;
- količine kupusa, vode i soli;
- temperaturni režim u toku procesa kiseljenja;
- pravilan režim pretakanja.
Ukoliko se odlučite za posudu od 5 litara, potrebno je odmeriti 200g soli i sipati u toplu vodu, te mešati dok se ne otopi. Na ovaj način dobija se 4% rastvor soli, a ako je posuda manja, potrebno je napraviti razmeru. U svakom slučaju, tek kada se so otopi, voda se presipa u bure. Postupak se ponavlja sve dok se bure ne napuni. Prema savetu stručnjaka, u bure od 120 litara sa 60 kg kupusa, staje 65 litara rastvora, za šta je potrebno 2,6kg soli. Ne preporučuju da se ukupna količina soli preruči odjednom u vodu.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)