Odrasli

SIMPTOMI BOLESTI JETRE MOGU SE VIDETI TOKOM ČEŠLJANJA: Ukolliko ovo primetite, obratite se lekaru

Ne ignorišite evidentne promene.

10.02.2024 15:40

SIMPTOMI BOLESTI JETRE MOGU SE VIDETI TOKOM ČEŠLJANJA: Ukolliko ovo primetite, obratite se lekaru
shutterstock.com

Svaki problem s jetrom može biti opasan s obzirom na važnu ulogu tog organa u ljudskom organizmu. Stoga, važno je obratiti pažnju na sve simptome koji bi mogli signalizirati potencijalnu opasnost.

Naime, naredni put kada uzmete češalj ili četku, obratite pažnju na količinu kose koja vam ispadne. National Health Service (NHS) navodi da je to jedan od znakova upozorenja da imate problema s jetrom. Važno je istaknuti da svaki problem s jetrom može biti opasan. Ako se jetra previše ošteti, može otkazati, a to može biti kobno.

shutterstock.com

Bolest jetre može se manifestovati kroz opadanje kose

Bolest masne jetre jedno je od stanja koje može uzrokovati ozbiljno oštećenje jetre. U početnim stadijumima često se ne manifestuje nikakvim simptomima i može godinama prolaziti nezapaženo. Međutim, što duže traje, jetra postaje sve oštećenija. Četvrti i posljednji stadijum bolesti masne jetre poznat je kao ciroza.

Ciroza se događa nakon godina upale, ostavljajući jetru u ožiljcima. Takođe, ciroza može uzrokovati širok raspon simptoma, od kojih neki možda nisu očigledni. Jedan takav simptom bit će primetan prilikom četkanja ili pranja kose. Drugi znakovi ciroze uključuju: umor i slabost, osetljivost ili bol u području jetre, sitni krvni kapilari na koži iznad struka, svrab, gubitak apetita i težine, osećaj mučnine i povraćanje, učestalo krvarenje iz nosa, modrice na telu, žutilo kože, napadi drhtavice i groznica te oticanje nogu, zglobova i stopala zbog nakupljanja tečnosti.

-Takođe, možete primetiti promene u svojoj ličnosti, probleme sa spavanjem (nesanica), gubitak pamćenja, zbunjenost i poteškoće s koncentracijom. Ovo je poznato kao encefalopatija i događa se kada toksini utiču na vaš mozak jer ih vaša jetra ne može ukloniti iz vašeg tela -navode iz NHS-a.

 

BONUS VIDEO:

 

 

Komentari (0)