Odrasli

DA LI JE KAFA SA CIMETOM ZAISTA ZDRAVA: Evo šta kažu stručnjaci kada je najbolje konzumirati ovaj napitak! (FOTO)

Savršena kombinacija koja čuva organizam i pruža uživanje u svakom gutljaju.

07.02.2024 12:10

DA LI JE KAFA SA CIMETOM ZAISTA ZDRAVA: Evo šta kažu stručnjaci kada je najbolje konzumirati ovaj napitak! (FOTO)
Pixabay.com

Kafa je omiljeni napitak miliona ljudi širom sveta, a kada je kombinujemo sa cimetom, dobijamo ne samo fantastičan ukus, već i brojne benefite po zdravlje. Kako ističu čak i lekari ovo je savršena kombinacija za zdravlje i uživanje.

Kako ističe stručnjak za ishranu Džejmi Dežagnej za portal Šarp, samo jedna kašičica cimeta dnevno obezbeđuje organizmu dnevnu dozu vitamina i minerala. 

Pixabay.com

Cimet može da se doda u bilo koju vrstu kafe

Cimet više od začina

Cimet je začin koji se dobija od unutrašnje kore drveta po imenu Cinnamomum. Već hiljadama godina se koristi ne samo zbog svog specifinog ukusa već i zbog zdravlja. Bogat je antioksidansima, ima antiupalna svojstva i može da pomogne u smanjenju nivoa šećera u krvi. 

- Kada kombinujete kafu i cimet dobijete sinergijski efekat antioksidanasa koji pomažu organizmu da uklone slobodne radikale i održava zdravlje ćelija u telu. Cimet možete sipati u kafu tokom celog dana, a posebno je dobar uz prvu jutarnju kafu - rekao je Džejmi. 

Priprema kafe sa cimetom je vrlo jednostavna. Skuvajte omiljenu kafu, dodajte prstohvat cimeta i promešajte. Ovaj začin možete koristi u espresu, nes kafi, za kapućini ili u domaćoj odnosnoj truskoj kafi. Rezultat je topla, aromatična šolja kafe sa blagim, ali primetnim ukusom cimeta.

Foto: Shutterstock

Cimet je moćan začin za zdravlje

 

Kombinacija kafe i cimeta može imati brojne zdravstvene benefite. Cimet može pomoći u smanjenju upale u telu, regulisanju nivoa šećera u krvi i poboljšanju cirkulacije. Kombinovanjem ovog začina sa kafom, možemo dobiti napitak koji ne samo što će nas razbuditi i dati energiju, već će imati pozitivan uticaj na naše ukupno zdravlje.

Brojne naučne studije pokazale su da je cimet dobar za srce, a svakodnevna konzumacija ovog začina može dovesti do smanjenja holesterola. S druge strane i kafa ima brojne zdravstvene prednosti: štiti jetru i umanjuje rizik od razvoja dijabetesa tipa 2.

U kombinaciji ove dve namirnice dobija se moćan napitak koji je dobar za naše ukupno zdravlje. Jedino treba voditi računa da se ne pretera sa količinom dnevnog unosa cimeta jer preterana količina može da naškodi. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)