Odrasli

RANI SIMPTOMI RAKA ŽELUCA: Javljaju se posle jela, a svi ih ignorišu (FOTO)

Obratite pažnju na promene koje vam telo šalje.

01.02.2024 10:01

RANI SIMPTOMI RAKA ŽELUCA: Javljaju se posle jela, a svi ih ignorišu (FOTO)
shutterstock.com

Karcinom želuca je šesti najčešći rak i jedan od glavnih uzroka smrti od raka u Evropi, uzrokujući preko 100.000 smrtnih slučajeva godišnje, a pogađa više muškarace nego žene. Karcinom želuca je maligni tumor koji nastaje kada normalne ćelije želuca počnu nekontrolisano da se dele, stvarajući masu koja se naziva tumor. Karcinom može da se pojavi u bilo kom delu želuca i može da se širi u susedne limfne čvorove ili druge organe kao što su jetra, pluća, kosti i jajnici kod žena. Karcinom želuca se dvaput češće javlja kod muškaraca nego kod žena, većinom u dobi od 50. do 70. godine života. 

shutterstock.com

Rak želuca češće se javlja kod muškaraca nego kod žena

U ranom stadijumu raka želuca, bolesnici često ispoljavaju netipične tegobe koje traju duže vreme, ali nisu dovoljno izražene da bi ih povezali sa ozbiljnom bolešću. Među ovim simptomima se ističu neodređene tegobe u gornjem delu trbuha, osećaj težine ili punoće nakon obroka, lagane mučnine i povremeno povraćanje, kao i gubitak apetita. Oko 25 odsto bolesnika sa rakom želuca iskusi tegobe koje podsećaju na simptome ulkusa, što dodatno otežava prepoznavanje rane faze bolesti.

Kasnija faza raka želuca

Kasnija faza raka želuca donosi sa sobom izraženije simptome koji upućuju na ozbiljnost bolesti. Među njima se ističu gubitak težine bez posebnog razloga, učestalo povraćanje i mučnina, bolovi u predelu želuca, problemi sa gutanjem, kao i pojava krvi u stolici ili povraćanje krvi. Ovi simptomi ukazuju na uznapredovalu fazu bolesti koja zahteva hitnu medicinsku pažnju i tretman.

Prvi znaci metastaza

U nekim slučajevima, prvi znaci raka želuca nastaju usled pojave metastaza u različitim organima. Žutica, bolovi u kostima, otežano disanje, kao i specifične ginekološke tegobe zbog metastaza u jajnicima, mogu biti indikatori da se bolest proširila van primarnog mesta. Ovi znaci zahtevaju dodatnu pažnju i precizniju dijagnostiku kako bi se utvrdio stadijum bolesti i odredio odgovarajući tretman.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)