Odrasli

STRUČNJACI KONAČNO DALI ZAVRŠNU REČ: Evo da li je bolje tuširati se ujutru ili uveče! (FOTO)

Kupanje može uticati na san a evo i kako.

27.01.2024 10:40

STRUČNJACI KONAČNO DALI ZAVRŠNU REČ: Evo da li je bolje tuširati se ujutru ili uveče! (FOTO)
shutterstock.com

Mnogi često postavljaju pitanje da li je bolje tuširati se ujutru ili uveče. Odgovor na ovo pitanje zapravo zavisi od nekoliko faktora, a stručnjaci iznose različite argumente u korist i jedne i druge teorije. 

Kiropraktičar i konsultant za spavanje, Robert Oeksman, ističe da cirkadijalni ritmovi našeg tela utiču na telesnu temperaturu tokom noći. Njegovo objašnjenje sugeriše da tuširanje noću može poboljšati san povećanjem smanjenja unutrašnje telesne temperature, što je neophodno za pokretanje sna i održavanje zdravog sna noću. Oeksman ističe da topla kupka može signalizirati mozgu da je san blizu, ali naglašava da ova praksa nije neophodna, jer će cirkadijalni ritmovi pokrenuti proces spavanja bez obzira na tuširanje.

shutterstock.com

Da li je bolje tuširanje ujutru ili uveče

S druge strane, jutarnji tuš može pomoći ljudima da se lakše razbude. Oeksman ističe da jutarnje tuširanje zapravo nema mana i da može biti korisno za razbuđivanje i osveženje organizma.

Dermatolog dr Džulija Kerol ističe da efekti tuširanja na kožu ostaju nepromenjeni bez obzira da li se tuširamo ujutru ili uveče. Ona ističe važnost hidratacije nakon tuširanja i upozorava da prečesto tuširanje, posebno toplom vodom, može dovesti do isušivanja i iritacije kože. Zbog toga je važno koristiti blaga sredstva za čišćenje i hidratizirati kožu nakon tuširanja, bez obzira na doba dana.

shutterstock.com

I jedno i drugo vreme ima svojih prednosti

Važno je shvatiti da ne postoji nedvosmislen odgovor na pitanje kada je bolje tuširati se, ujutru ili uveče. Konačna odluka zavisi od individualnih navika i potreba svake osobe. Važno je prilagoditi temperaturu vode i koristiti odgovarajuća sredstva za čišćenje i hidriranje kože kako bi se očuvala njena prirodna ravnoteža, bez obzira na vreme tuširanja, a o tome piše i Jahu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)