Lice

DA LI TREBA PRATI LICE TOKOM TUŠIRANJA ILI NE: Dermatolozi ukazuju na najčešće greške koje prave mnoge žene! (FOTO)

Mnoge zablude mogu da dovedu do problema sa kožom.

17.01.2024 15:00

DA LI TREBA PRATI LICE TOKOM TUŠIRANJA ILI NE: Dermatolozi ukazuju na najčešće greške koje prave mnoge žene! (FOTO)
shutterstock.com

Nega lica je nešto što je veoma važno za većinu žena jer su higijena i redovna nega neophodne kako bi se zadržao mladolik izgled. I dok se pojedine dame žene okreću nekom od brojnih preparata koji se reklamiraju na tržištu za čišćenje lica, ima i onih koje se i dalje drže pravila pranja lica sapunom. Većina tokom tuširanja iskoristi priliku i da opere lice, a dermatolozi objašnjavaju kako ova navika utiče na kožu lica. 

Mit: Prati lice ispod tuša ili ne?

Iako mnogi misle kako pranje lica ne bi trebalo da bude deo rutine tuširanja, Šasa Hu, sertifikovani dermatolog za Biznis insajder ističe kako to može biti dobra stvar ako se pažljivo pristupa. Hu objašnjava da para koja neminovno nastaje tokom tuširanja kada operemo lice utiče na otvaranje pora. Treba samo biti oprezan sa vodom koja ne sme biti izuzetno vruća i sapunom koji nikako ne bi trebalo da bude agresivan. 

Mit: Uvek treba prati lice dva puta dnevno

Da li treba lice prati dva puta dnevno odnosno ujutru i uveče zavisi od tipa kože i onoga čime lice perete. Prema rečima dermatologa Hedli King ukoliko je koža suva dovoljno je oprati jednom uveče dok masna koža zahteva čišćenje najmanje dva puta dnevno. Ukoliko ste vežbali i oznojili se ili ste imali jaku šminku, preporučuje se pranje lica odmah nakon toga. Stručnjaci preporučuju obavezno čišćenje lica pre spavanja kako bi se uklonila i šminka i prljavština koja se tokom dana zadržala na koži.

Pixabay.com

Dinamika pranja lica zavisi od tipa kože koji imate

 

Mit: Zatezanje kože nakon upotrene proizvida

Odri Kunin dermatolog objašnjava da kada je koža opečena ili iritirana sastojcima za negu kože, ona može da poremeti zaštitni kiseli omotač kože, prenosi ovaj portal. To može dovesti do osetljivosti ili čak infekcije kože lica. Međutim, postoje i određene kiseline koje mogu izazvati lagano peckanje dok se koža ne prilagodi, ali to treba opet ostaviti dermatologu koji će proceniti treba li dalje da se upotrebljava taj proizvod ili ne.

Mit: Umivanje lica sapunom i vodom je dovoljno

Stručnjaci napominju da je običan sapun predviđen za čišćenje običnih stvari, a ne za kožu. Konvencionalni sapuni mogu da uklone prirodna ulja i poremetiti pH kože kao i da oštetite njenu prirodnu barijeru što za posledicu može imati iritaciju i suvoćue. Umesto toga bolje je operiti lice nekim nežnim sredstvom za čišćenje bez mirisa koje će dubinski očistiti kožu.

Mit: Imate akne jer ne perete lice svaki dan

Održavanje čistog tena pomaže u sprečavanju pojave akni međutim postoje i drugi faktori poput genetike i hormona koji mogu prouzrokovati pojavu bubuljica. Ako imate masnu kožu i skloni ste aknama dobićete više začepljenih pora ako ne perete lice redovno, dok kod onih koji nemaju masnu kožu ili nisu skloni aknama ne moraju to da rade redovno.

Pixabay.com

Lice sklono aknama problem je mnogih žena

 

Mit: Ne treba koristiti peškir posle umivanja

Sušenje lica peškirom može biti problematično samo u dve situacije: ako je kontaminiran bakterijama, kvascem i gljivicama i ako je peškir abrazivan što dovodi do iritacije. Korišćenje peškira za sušenje lica je dozvoljeno samo bez trljanja već blago tapkajte dok ne upijete vodu sa kože.

Mit: Ne morate da skinete šminku pre umivanja

Dermatolog Hu preporučuje da skidanje šminke bude prvi korak u čišćenju kože. Šminka ističe, u sebi ima metale, konzervanse i minerale koji mogu da začepe pore zbog čega je neophodno ukloniti šminku u večernjoj rutini. 

Pored ovih, stručnjaci napominju da je mit da vlažna maramica može da odradi posao i očisti vaše lice. Naprotiv, oni naglašavaju da one mogu da izazovu iritacije i pojavu akni a da je čišćenje i pranje na bazi vode neophdno. Takođe, nephodno je da pre pranja lica opreremo ruke čak i ako se umivanmo sapunom i vodom. Ruke koristimo na površinama gde neprestano obitavaju bakterije, poput tastatura i slično zato je neophodno da budu čiste pre nego što krenemo sa umivanjem.

I na kraju, pranje četkom nije preporučljivo u svakodnevnoj nezi jer neće dubinski očistiti vašu kožu jer vremenom naša koža reaguje na agresivno mehanički piling proizvodeći ulja koja mogu dovesti do začepljenja.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)