Odrasli

DOKTOR JE POKAZAO SNIMAK UNIŠTENOG LICA MLADE DEVOJKE: Kad čujete šta je uzrok ovog osipa, šokiraćete se (VIDEO)

Snimak koji ćete videti dobro upamtite pre nego što pogledate u svoj neseser.

04.01.2024 12:10

DOKTOR JE POKAZAO SNIMAK UNIŠTENOG LICA MLADE DEVOJKE: Kad čujete šta je uzrok ovog osipa, šokiraćete se (VIDEO)
youtube/printscreen/Dr Sermed Mezher

Ako već duže vreme imate uporni osip na licu i vratu, zajedno sa upaljenim, bolnim bubuljicama, krivac može biti četkice koje koristite za nanošenje šminke. Doktor Sermed Mezher nedavno je komentarisao slučaj tridesetogodišnje žene koja je posetila lekara zbog ozbiljnog osipa na licu. Pokušala je sa steroidima, antifungalnim lekovima, antibioticima i kremama protiv akni, ali ništa joj nije pomoglo. Njen lekar opšte prakse uputio ju je dermatologu, koji je uzeo bris i otkrio da su uzrok njenih problema bile njene četkice za šminku.

Pixabay.com

Veoma je važno održavati higijenu pribora za šminkanje

Pacijentkinja je imala bakteriju Pseudomonas na licu, koja obično utiče samo na osobe sa oslabljenim imunim sistemom, poput onih sa HIV-om ili onih koji su prošli hemioterapiju. Posebno šokantno bilo je to što je izvor bakterija bile njene prljave četkice za šminku. Dr. Mezher je u video-snimku istakao važnost redovnog čišćenja četkica za šminku i alata kako bi se očuvala zdrava koža.

 

 


Anketa sprovedena od strane Beauty Pie-a 2023. godine, u kojoj je učestvovalo više od 1.000 učesnika, otkrila je uznemirujuće podatke prema kojima 45 odsto ispitanika priznalo je da nikada nisu prali četkice za puder, a više od polovine nikada nije čistilo sunđere za nanošenje kozmetičkih preparata. Ovi nalazi naglašavaju potrebu za povećanom svesti o higijeni alata za šminku i potencijalnim rizicima povezanim sa zanemarivanjem njihove čistoće.


Izuzetno je važno da pojedinci, pogotovo korisnici šminke, daju prioritet čistoći svojih četkica kako bi sprečili razvoj štetnih bakterija i eventualne kožne probleme. Redovno pranje i dezinfikovanje četkica i sunđera za šminku može značajno doprineti očuvanju zdrave i čiste kože, izbegavajući potrebu za obimnim medicinskim tretmanima radi rešavanja izbegljivih problema.

 

 

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)