Lice

ŽENE, SKINITE ŠMINKU PRE SPAVANJA: Dermatolog upozorava na ono što može da se desi koži ako ne uklonimo puder (FOTO)

Jedna loša navika može napraviti haos na licu.

22.10.2023 19:01

ŽENE, SKINITE ŠMINKU PRE SPAVANJA: Dermatolog upozorava na ono što može da se desi koži ako ne uklonimo puder (FOTO)
shutterstock.com, Printscreen/https://www.tiktok.com/@dr.connieyang

Žene koje su navikle da se šminkaju svakodnevno potvrdiće vam kako se dešava da nekad odlaze i na spavanje sa šminkom ne želeći da ih ujutru partner vidi u prirodnom izdanju, a neretko mnoge u želji da budu "spremne" već od prvih minuta nakon buđenja.

Njujorški dermatolog dr Koni Jang se osvrnula na poznati primer muzičke zvezde Doli Parton apelujući na dame da ne odlaze na spavanje našminkane kao što to ova poznata pevačica čini.

Ona je za Njujork Post rekla kako redovno nošenje šminke tokom noći dovodi do raznih problema sa kožom. Parton, koja je napunila 77 godina, u svojoj knjizi, novim memoarima "Iza šavova: Moj život u kamenčićima" priznaje kako je počela da se šminka i za spavanje tokom 80-ih godina u slučaju da se dogodi zemljotres, dok je živela u Kaliforniji.

- Pomislila sam, ne izlazim na ulice bez šminke u slučaju da tamo ima kamera. Biću spremna da krenem- piše ona u svojoj knjizi koja je skoro objavljena.

 

Iako doktorka Jang razume potrebu poznatih da u svakom trenutku budu glamurozni, ističe da je koži potrebno dati malo oduška.

- Kada se šminkate preko noći takođe propuštate priliku da koristite aktivne supstance za negu kože, kao što su retinoidi i hemijski pilinzi, koji stimulišu kolagen i pružaju dugoročne prednosti protiv starenja- ističe ona, prenosi NjujorkPost.

Sa druge strane Partonova tvrdi kako uklanja šminku kada se probudi i ističe kako nije važno kada čistite lice ako ga čistite barem jednom dnevno. 

shutterstock.com

Mnoge žene su opterećene izgledom pa se šminkaju uveče ili spavaju sa šminkom

- Nakon što se probudim, radim sve male rituale, a onda počinjem iznova i izlazim svaki dan i izgledam dobro ceo dan - objašnjava ona. 

Ukoliko se koža ne tretira na pravi način, odnosno ne čisti, mrtve ćelije se mogu nakupiti i koža može postati suva. Jang tvrdi da ukoliko se ne uklone puder i prajmer sa lica može doći do izbijanja akni. Jang napominje da mnogi kozmetički proizvodi sadrže mirise, boje i konzervanse i da ako se duže vreme ostave na koži mogu proizvesti upale i iritacije.

- Šminka je odlična, ali je zdrava koža još bolja- zaključuje Jang.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)