Odrasli

KOŽA VAM JE POSTALA SUVA, NOKTI KRTI, A ZGLOBOVI BOLNI? Moguće je da vam nedostaje kolagen, ovo su namirnice koje treba da počnete da jedete!

Kolagen je protein zahvaljujući kom se čuva jedrina naše kože, kose, noktiju i zglobova, pa je veoma važno nadoknaditi njegov nedostatak koji dolazi s godinama.

09.04.2023 17:01

KOŽA VAM JE POSTALA SUVA, NOKTI KRTI, A ZGLOBOVI BOLNI? Moguće je da vam nedostaje kolagen, ovo su namirnice koje treba da počnete da jedete!
shutterstock.com

Kolagen je protein koji je izuzetno važan za naše zdravlje, posebno kada su u pitanju koža, kosa i zglobova. Telo ga prirodno proizvodi, a s godinama ta količina opada uporedo sa starenjem. Da bi nadoknadili njegov nedostatak i samim tim poboljšali zdravlje, mnogi ljudi se okreću suplementima, ali i ishrani. Naime, kolagen se najviše nalazi u hrani životinjskog prekla i morskim plodovima, ali ga ima i u vegetarijanskoj ishrani. Nema dokaza da hrana bogata kolagenom pomaže telu da proizvodi taj protein u većoj količini, ali postoje studije o namirnicama koje su njime bogate i nauka ističe njihove prednosti.

Bujon

Opšte je poznato da je bujon od kostiju odličan izvor kolagena, međutim, postoje pomešana mišljenja. U jednom istraživanju na miševima dokazano je da čorba od svinjskih kostiju podiže nivo kolagena i poboljšava čvrstinu kože. Druga istraživanja sugerišu da način pripreme može da utiče na to koliko tog proteina završi u našim telima, kao i da kupovna supa ne pruža dovoljno da napravi razliku, prenosi GudErXHealt.

pexels.com

Bujon od goveđih, svinjskih ili pilećih kostiju je odličan izvor kolagena

Iako je poznato da životinjske kosti sadrže olovo ili metale u tragovima, količina koja završava u bujonu je izuzetno mala tako da je to potpuno bezbedno. 

Meduza

U pitanju je popularna namirnica u azijskim kuhinjama i od nje se često prave suplementi kolagena koji pomažu u zarastanju rana. Studije koje se bave proučavanjem tri vrste meduza otkrivaju da polovina njihovog sadržaja proteina čini upravo kolagen. Ta namirnica je takođe i hranljiva jer ima malo masti i niz makronutrijenata. Meduze se koriste i za pravljenje raznih vrsta ukusnih salata.

Pileća koža

Ukoliko ne možete da jedete crveno meso ili morske plodove uvek je tu pileća koža koja je jedan od izvora kolagena. Laboratorijske studije, ali i one sprovedene na životinjama, otkrile su da peptidi kolagena iz pileće kože u kombinaciji sa cinkom imaju svojstva koja pomažu u prevenciji raka, ali nije jasno da li je kolagen iz piletine efikasan sam za sebe. Svakako je poželjno da ispečete piletinu sa kožom i da je tako konzumirate ili da jednostavno napravite supu od pilećeg mesa.

pexels.com

Pileća koža može biti dobar izvor kolagena, ali treba biti obazriv zbog količine masti koju sadrži

Svinjska koža

Ovo je još jedna namirnica, odnosno izvor kolagena. Jedno istraživanje je pokazalo da suplementi kolagena dobijeni iz svinjske kože pomažu u kontroli simptoma osteoartritisa. Svinjska koža se koristi u mnogim kuhinjama, a jedno od poznatijih jela je korejski Jokbal, koje podrazumeva dinstanje svinjskih nogu u sosu koristeći razne začine i biljke. Naravno, i sa svinjskom kožom treba biti oprezan zbog količine masti koju sadrži. 

Ribe i drugi morski plodovi

Riblji kolagen su naučnici koristili za pravljenje suplemenata, pa čak i za stvaranje potporne strukture koja se koristi za rast očnog tkiva za transplantaciju. Krljušti, kosti i drugi delovi ribe bogati su kolagenom pa je zato važno uvrstiti ih u ishranu. Ukoliko ste ljubitelj roštilja možete peći ribu sa kožom ili možete jednostavno od ribljih kostiju napraviti čorbu.

Postoje i negativne strane hrane bogate kolagenom poput životinjske i riblje kože koje sadrže mnogo masti. Hrana koja sadrži crveno meso i masti povezana je sa visokim holesterolom, upalama, i većim rizikom od srčanih oboljenja i raka. Svakako je važno konsultovati se sa stručnim licem ili dijetetičarem o unosu više kolagena, kao i o namirnicama koje ga imaju ili podstiču njegovu proizvodnju.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)