Odrasli

SVI OVAKO PERU ZUBE A NE ZNAJU DA TIME UNIŠTAVAJU KOŽU: Lekari upućuju na veliku grešku, evo šta je pravilna nege (VIDEO)

Ovom navikom podstičete da bakterije iz usta ostanu na koži što može dovesti do izbijanja bubuljica.

06.04.2023 14:00

SVI OVAKO PERU ZUBE A NE ZNAJU DA TIME UNIŠTAVAJU KOŽU: Lekari upućuju na veliku grešku, evo šta je pravilna nege (VIDEO)
Printsreen Tik Tok/dr Mehss

Većina ljudi, posebno uveče pred spavanje, opere zube nakon umivanja. Međutim, kako objašnjava turski dermatolog dr Mes, koju na TikToku pravti 741.000 ljudi,  odmah treba da prestanete to radite. Ova rutina može da bude uzrok upornih akni na bradi kojih ne možete da se otarasite. 

@dr.mehss If you brush your teeth after washing your face, you may be doing your skin a disservice. Residual toothpaste that dribbles onto your chin may cause your skin to dry out or become irritated, and some of the active ingredients in toothpaste can cause breakouts. Dermatologists and dentists agree brushing your teeth should always come before washing your face. #facewash #face #morningroutine #acnetreatment #tooth #teeth #acne #toothpaste #facecleaning #skincare #skincaretips #skintok #foryou #foryourpage #fyp ♬ hot ppl used it - Yaso

Bubuljice na bradi

Kako je objasnila dr Mes, ukoliko prvo operete lice pa zube rizikujete da bakterije iz usta ostanu na vašoj koži lica posebno u području brade i vilice.

- Ne perite zube pre nego što se umijete. Pranjem zuba na ovaj način činite medveđu uslugu svojoj koži. Bakterije iz usta i sa zuba mogu ostati na vašoj koži što dovodi do izbijanja bubuljica posebno u području brade. I stomatolizi i dermatolozi se slažu da zube treba oprati pre umivanja - poručila je dr Mes u video snimku na Tik Toku koji je pogledalo više od 5,1 milion ljudi. 

Ona je upozorila i na opasnost od kose koja tokom tuširanja zadržava bakterije pa je ne treba pustit preko lica. Prema jnenim rečima, prljava kosa je drugi uzročnik izbijanja akni po licu.

Inače, doktorka Mes nije prvi lekar koji je preporučio da se zubi peru pre umivanja. Dr Lindzi, takođe dermatolog po zanimanju, smatra da ukoliko imate pogrešnu rutinu u nezi, time zapravo uništavate vašu kožu.

- Bakterije iz vaših usta u kombinaciji sa pastom za zube mogu izazvati bubuljice, a ostaci paste u kombinaciji sa vodonik-peroksidom, alkoholom, sodom bikarbonom i fluorom iz paste ostaju na koži vašeg lica celu noć što dovodi do suvoće kože lica posebno u području brade - upozorila je dr Lindzi.

@dr.mehss When you poop & flush, all the germs & bacteria spread from your stool to the bathroom and come on your hair first. Your hair then can transmit them to your face & cause breakouts, acne (especially on the forehead area), or irritation in the shape of a reaction to foreign factors. You can cover your hair or at least keep it tucked with a hair band. Try to have your face cleansing routine after you poop. #bathroom #poop #pooping #bowl #guts #health #acnetreatment #acne #for #you #foryou #fyp ♬ Shittin' Me - A$AP Rocky

Upozorenje zubara

Stomatolog dr Ričard Lipari slaže se sa dermatolozima, ali i upozorava i na druge greške prilikom pranja zuba koje ljudi najčešće prave.

- Pranje zuba dok se tuširate nije dobro jer će samo pomoći bakterijama da se lakše rašire po koži. Takođe, preporuka je da se zubi operu ujutru pre doručka a ne nakon njega. Na taj način ćete ukloniti bakterije koje su se tokom noći skupile na vašim zubima umesto da ih "nahranite" hranom tokom doručka - kazao je on.

Komentarišući video dr Mes mnogi njeni pratioci su se složili da je loše prati zube a zatim lice.
- Iz ličnog iskustva mogu da potvrdim da je ovo potpuno tačno. Nakon što sam počela da perem zube pre lica, posebno uveče pred spavanje, nestale su bubuljice sa moje brade kojih nisam mogla da se otarasim.
- Konačno mi je jasno zašto ima osip na bradi, nisam znao da to ima veze sa pranjem zuba.

- Hvala vam što ste nam ukazali na problem. Već od večeras menjam navike i zube ću prati pre lica - bili su samo neki od komentara na mrežama. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)