Odrasli

OVO SU PRVI ZNACI NEPLODNOSTI: Ključan problem je u jednom faktoru kod muškaraca!

Jedan od najboljih srpskih stručnjaka, prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet, razbio je mitove o muškoj neplodnosti.

03.04.2023 13:01

OVO SU PRVI ZNACI NEPLODNOSTI: Ključan problem je u jednom faktoru kod muškaraca!
Shutterstock, Privatna arhvia

Sve je više parova, ne samo u Srbiji već i u svetu, koji iz nekog razloga ne mogu da se ostvare u ulozi roditelja. Reč je o brojci od oko 15 odsto bračnih parova koji muku muče da dobiju dete.

Nekada se smatralo da normalan muški spermogram podrazumeva da u jednom mililitru sadrži oko 100 miliona spermatozoida. Danas, tri decenije kasnije, taj spermogram, prema preporuci Svetske zdravstvene organizacije (SZO), smatra se normalnim kada ima 15 miliona spermatozoida u jednom mililitru. Kako to tumače pojedini lekari, morali su kriterijumi da se smanje da ne bi skoro 90 odsto muške populacije bilo proglašeno neplodnom.

Privatna arhiva/ dr Tomislav Stefanović

Prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet

Način života muškaraca

Kako je za Srećnu republiku objasnio jedan od najboljih srpskih stručnjaka, prim dr sci med Tomislav Stefanović, specijalista ginekologije i akušerstva i subspecijalista za sterilitet i fertilitet, nema razloga za zabrinutost.

- Oko 20 miliona spermatozoida po kubnom centimetru ejakulata i pokretljivost od 30 posto smatra se sasvim dovoljnim za začeće. I da rešimo misteriju, nije bitan samo broj, već pokretljivost spermatozoida. Možete imati 100 miliona, ali ako nisu dovoljno pokretljivi ne može doći do začeća – objasnio je on.

Prema njegovim rečima, glavni razlozi zašto je generalno došlo do smanjenja spermatozoida jeste način života muškaraca.

- Način života izuzetno utiče na smanjenje broja spermatozoida i plodnosti kod muškaraca. Pre svega to je zbog pušenja, alkohola, gojaznosti, ali i pojedinih bolesti kao što su dijabetes i hipertenzija koje značajno utiču na smanjenje plodnosti. Potom manjak fizičke aktivnosti, ali i određene profesije. Recimo, muškarci koji su profesionalni vozači imaju problem jer je stalno prisutna toplota kod polnog organa, ljudi koji rade sa nekim hemikalijama kao što su lakovi takođe dosta utiče na smanjenje broja spermatozoida – dodao je dr Stefanović.

Foto: Shutterstock

Važan je ne samo broj spermatozoida, već i njihova pokretljivost da bi došlo do začeća 

Nema razloga za brigu

Prema njegovim rečima, nekada su se za normalan nalaz spermograma uzimale reference od 40 do 60 miliona spermatozoida po kubnom centimetru.

- Zapremina ejakualata je između dva i po i pet kubnih centimetara. Ako tako računate, pet puta 40 to je onda 200 miliona spermatozoida u ejakulatu. Čak i ako je 15 miliona spermatozoida u jednom kubnom centimetru opet imate više od 50, 60 miliona spermatozoida po ejakulatu što je normalno i dovoljno za začeće – objasnio je naš sagovornik.

Iz toga se može zaključiti da umesto brige o broju spermatozoida više treba povesti računa o načinu života.

Inače, kako je ranije za naš portal objasnio dr Stefanović, o mogućem sterilitetu kod žena ili muškaraca može se govorite ukoliko nakon 6 meseci do godinu dana redovnih seksualnih odnosa, bez upotrebe kontraceptivnih sredstava, ne dođe do začeća. 

- Kad se dogodi problem steriliteta, obično su sve oči uprte u ženu. Međutim, razlog neplodnosti je u 40% slučajeva kod muškarca, dok se ostatak pripisuje ženama, kao i kombinaciji više zajedničkih faktora koji dovode do neplodnosti - istakao je tada dr Stefanović, inače načelnik bolnice za ginekologiju i akušerstvo KBC Zemun.

Razlozi zbog kojih najčešće dolazi do pada broja spermatozoida su:
  • pušenje
  • alkohol
  • gojaznost
  • dijabetes i hipertenzija
  • manjak fizičke aktivnosti
  • rizik zbog određenog zanimanja (profesionalni vozači)
  • muškarci koji rade sa nekim hemikalijama poput lakova

BONUS VIDEO:

Komentari (0)