Roditeljstvo

TATA JE KRIV? Evo zašto neke žene rađaju samo sinove

Jedan deo odgovora na ovo pitanje se krije u genetici

06.03.2022 12:30

TATA JE KRIV? Evo zašto neke žene rađaju samo sinove
Pixabay

Još u biologiji u osnovnoj školi smo učili da bebin pol određuje spermatozoid koji oplodi jajnu ćeliju. Žene imaju XX hromozome, a muškarci XY. Kada se spoje spermatozoid i jajna ćelija, žena će uvek dati jedan X hromozom, a od toga koji hromozom da tata, zavisi pol bebe. Dakle, ako tata prenese X hromozom, biće devojčica, a ako prenese Y hromozom, biće dečak.

Verovatno ste bili u prilici da upoznate porodice u kojima se rađaju samo dečaci, ili one u kojima su samo devojčice. Nauka tvrdi da je to pre slučajnost nego tendencija rađanja dece istog pola. Ali postoje i neki izolovani slučajevi gde muškarci isključivo imaju sinove. Odmah se nameće pitanje zašto je to tako.

Pixabay

U nekim porodicama se rađaju isključivo dečaci a razlog za to se možda krije u genetici

 

Oštećeni spermatozoidi

Nekada se može desiti da spermatozoidi koji nose X hromozom, a koji određuje ženski pol, budu oštećeni. To znači da bi embrion sa ovim spermatozoidima bio slab i ne bi mogao da se održi. Ova oštećenja se češće javljaju na X, nego na Y hromozomima. Zapravo, može se desiti da spermatozoidi muškarca nisu u stanju da stvore ćelije potrebne za devojčicu, piše yumama.mondo.rs.

Fizičke karakteristike spermatozoida

Postoje i neke druge stvari koje utiču, kao što su karakteristike spermatozoida, vagine, ali i od ženske plodnosti. Neki veruju da su muški spermatozoidi slabiji, ali brži.

Važno je napomenuti da ne postoje naučni dokazi koji potvrđuju da određena hrana, poza tokom seksualnog odnosa ili dani u ciklusu utiču na pol bebe. To je sve i dalje na nivou „babskih priča“.

Komentari (0)