Tetka Saveta

KOLIKO ČESTO MENJATE SUNĐER ZA KUPANJE? Ako primetite ove promene na njemu, odmah ga bacite (FOTO)

Svaki predmet za ličnu negu ima ograničen životni vek, ali mnogi to zaboravljaju.

23.09.2023 21:01

KOLIKO ČESTO MENJATE SUNĐER ZA KUPANJE? Ako primetite ove promene na njemu, odmah ga bacite (FOTO)
shutterstock.com

Da biste bili sigurni da pravilno održavate ličnu higijenu i da bi proizvodi koje koristite za tuširanje i piling bili efikasni, neophodno je da s vremena na vreme promenite sunđer za kupanje. Koliko često bi trebalo da ih promenite zavisi od više faktora, počevši od učestalosti korišćenja, preko materijala od kojih su napravljeni, do ličnih preferenci.

Naime, vrsta materijala od kog je sunđer napravljen može značajno da utiče na njegov vek trajanja. Prirodni sunđeri imaju tendenciju da se raspadaju brže od sintetičkih. Ukoliko koristite prirodni, razmislite o zameni svake dve do četiri nedelje.

Sintetički sunđeri, napravljeni od najlona ili poliestera često su izdržljiviji i mogu duže da traju. Njega bi trebalo menjati na četiri do šest nedelja.

Koliko često koristite sunđer za kupanje?

Ipak, materijal od kog je sunđer napraveljn nije jedini parametar za odluku o njegovoj zameni. Koliko često ga koristimo igra ključnu ulogu u određivanju njegovog životnog veka, piše Newsbeast.

Shutterstock

Zamena sunđera ili lufe za tuširanje se preporučuje na četiri do šest nedelja

Ukoliko se kupate svaki dan, sunđer će se istrošiti brže nego ako ga koristite samo nekoliko puta nedeljno. Česta upotreba može da dovede do nakupljanja bakterija, mrtvih ćelija kože i sapuna na sunđeru, smanjujući njegovu efikasnost i povećavajući rizik od kožnih problema. U takvim slučajevima, preporučljivo je zameniti ovo sredstvo svake tri do četiri nedelje.

Kako održavati sunđer za kupanje?

Pravilna nega i održavanje mogu da produže život sunđera za kupanje. Posle svake upotrebe sunđer temeljno isperite, iscedite višak vode i ostavite ga da se osuši na vazduhu u dobro provetrenoj prostoriji. Izbegavajte da ostavljate sunđer u vlažnom, zatvorenom prostoru, jer to može da podstakne razvoj bakterija i plesni.

Redovna dezinfekcija sunđera pranjem u mešavini vode i sirćeta takođe može da bude od koristi da biste mu produžili rok trajanja.

Ko bi trebalo češće da menja sunđer za kupanje?

Ukoliko imate osetljivu kožu ili promene poput ekcema, trebalo bi da budete posebno oprezni. Naime, česta upotreba sunđera može da  pogorša probleme sa kožom, pa razmislite o češćoj zameni sunđera, na svake dve do tri nedelje. Takođe je pametno odabrati hipoalergene ili sunđere koje preporučuje dermatolog, a koji su namenjeni osobama sa osetljivom kožom.

Konačno, zamena sunđera takođe bi trebalo da se zasniva i na vašoj ličnoj proceni. Kad sunđer počne da izgleda istrošeno, loše miriše ili izgubi mekoću i efikasnost, vreme je da ga zamenite, bez obzira na gorenavedeni vremenski okvir.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)