Odrasli

KAKAV DONJI VEŠ NOSITE? Stručnjaci otkrivaju koji je najbolji, a koji najgori za intimno zdravlje (FOTO)

Kvalitet materijala je presudan

07.01.2024 22:00

KAKAV DONJI VEŠ NOSITE? Stručnjaci otkrivaju koji je najbolji, a koji najgori za intimno zdravlje (FOTO)
Pixabay.com

Kada je reč o odabiru donjeg veša, mnogi se odlučuju za najnovije modele ili brendove, ali postoji mnogo važnijih faktora koji treba da budu u fokusu prilikom izbora. Prema rečima dr Andree Braden, ginekologa i akušera sa sertifikatom u Atlanti, najbolji materijali za donji veš su prirodni materijali poput pamuka.

Ona ističe da je ključna osobina ovih materijala njihova prozračnost i mekoća. Vazduh mnogo bolje cirkuliše kroz prirodne materijale poput pamuka, konoplje, bambusa i lana u poređenju sa sintetičkim materijalima poput poliestera, najlona i satena. Takođe, ističe se važnost dobre cirkulacije vazduha za zdravlje vulve kod žena.

Međutim, važno je napomenuti da kvalitet pamuka (ili bilo kog drugog materijala) može varirati u zavisnosti od vrste tkanja i okolnosti. Dr Skot D.Miler, medicinski direktor urologije u bolnici Velstar u Atlanti, ukazuje da tokom povećanog znojenja, pamuk može zadržavati previše vlage, što može dovesti do preteranog rasta bakterija i gljivica. U tim situacijama, preporučuje se kombinacija pamuka i sintetičkih vlakana. Čvrsto ističe da je čisti poliester "verovatno najgori materijal za donji veš", jer iako je među najlakšim materijalima, nije ni prozračan, niti može da apsorbuje vlagu, prenosi Njujork post.

Shutterstock, Instagram-erikalustfilms

Prilikom izbora donjeg veša materijal od kog je izrađen trebalo bi da bude presudan

Kada je reč o odabiru pravog kroja donjeg veša, dr Suzi Lipinski, ginekolog sa sertifikatom u Denveru, ističe da je ključ u udobnom kroju koji nije stisnut ili iritira kožu. Ona naglašava da različiti tipovi tela zahtevaju različite vrste donjeg veša i savetuje da prilikom odabira modela obratite pažnju na udobnost i pokretljivost. Takođe, upozorava na to da tange mogu biti tesne i restriktivne, te da mogu povlačiti bakterije iz analnog područja prema vaginalnom otvoru, što može dovesti do bakterijske infekcije.


Kada je reč o spavanju, stručnjaci se slažu da je manje više. Dr Fenva Milhaus, urolog sa sertifikatom u Čikagu, preporučuje da donji veš ne bi trebalo nositi tokom noći.

Kada sledeći put budete birali donji veš, imajte na umu ove savete stručnjaka kako biste odabrali najbolju opciju za vaše zdravlje i udobnost.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)