Tetka Saveta

KOLIKO PUTA KORISTITE ISTI PEŠKIR POSLE TUŠIRANJA? Mikrobiolozi upozoravaju: Evo šta im se dešava posle samo nekoliko dana, pogotovo ako stoje u kupatilu!

Ako pogrešno perete veš to može dovesti do nakupljanja bakterija, pa samim tim i do neželjenih mirisa i čak i do infekcija.

11.04.2023 10:01

KOLIKO PUTA KORISTITE ISTI PEŠKIR POSLE TUŠIRANJA? Mikrobiolozi upozoravaju: Evo šta im se dešava posle samo nekoliko dana, pogotovo ako stoje u kupatilu!
shutterstock.com

Pranje peškira za kupanje je izuzetno važno i svako od nas ima svoju dinamiku održavanja njihove higijene, pa će ih tako pojedinci odmah baciti u korpu za veš posle tuširanja, dok će drugi da ih iskoriste nekoliko puta.

Zbog mikroba koji se zadržavaju na peškirima, a koji se veoma brzo razmnožavaju, stručnjaci upozoravaju da ih treba prati barem jednom nedeljno. Mikrobiolog Džejson Tetro kaže da studije koje se bave mikrobnom kontaminacijom peškira otkrivaju da oni mogu da se razmnože na stotine hiljada, a verovatno i na milione puta za samo nekoliko dana, što može da bude dovoljno da izazove neprijatan miris kože, pa čak i infekciju.

Opasnost po zdravlje 

Većina mikroba nije zabrinjavajuća sama po sebi, ali postoje i oni koji mogu da izazovu infekcije. To podrazumeva bakteriju stafilokoku i njenu verziju otpornu na antibiotike. Ukoliko ste primetili pogoršanje akni na licu ili na telu, kao i folikulitus u nekim slučajevima, to mogu izazvati prljavi peškiri, upozorava dr Kristina Kolins. 

- Naša tela su prekrivena snažnim mikrobiomom bakterija, kvasca i gljivica. Čim se osušimo peškirom, na njega prenosimo te mikroorganizme s mnogim oljuštenim mrtvim ćelijama kože - naglašava ona.

Foto: Shuterstock

Peškire bi trebalo prati češće, savetuju stručnjaci

Koliko često treba prati peškire za kupanje?

Nakon tri do četiri upotrebe od pranja lica ili tela dr Kolins savetuje da peškiri mogu ići na pranje. Ukoliko imate problem sa aknama i ekcemima treba povećati učestalost pranja peškira, jastučnica, posteljine li bilo koje druge tkanine koja je u kontaktu sa kožom. Peškiri za ruke su, s druge strane, izloženiji opasnijim bakterijama, poput Ešerihije koli, i treba ih, prema njenoj preporuci, prati svaka dva dana.

Gde se greši prilikom pranja peškira?

Najuobičajenija greška koju većina domaćica pravi prilikom pranja peškira jeste upotreba previše deterdženta, što može izazvati nakupljanje taloga na njima. Ako recimo osetite kiselkast ili pljesnjiv miris kada ste uzeli svoj peškir, problem može biti sa upijanjem ostataka sapuna što sprečava da se on dobro osuši. Tako se, takođe, stvara mesto za bakterije, prenosi housegeautiful.com.

Dovoljno je, prema rečima stručnjaka, dve kašike deterdženta za pranje peškira. Takođe, ne preporučuje se upotreba omekšivača i mašine za sušenje veša kako bi peškiri ostali mekani. Za za dodatni miris može se koristiti kuglica za sušenje vune sa kapljicom eteričnog ulja. 

Foto: Shuterstock

Prostirke je dovoljno oprati jednom nedeljno

Što se sušenja tiče, toplota i vlažnost čine bakterije, kvasac i gljivice pogodnim da se razmnožavaju pa je najbolje upeškire sušiti u suvim prostorijama. To pomaže smanjenju rasta mikroorganizama i omogućava brzo sušenje.

Kako održavati prostirku za kupatilo?

Prostirka bi trebalo da se pere jednom nedeljno toplom vodom, ali mogu da se koriste i dezinfekciona sredstvo koja sadrže vodonik-peroksid ili sredstva koja ne izbeljuju, poput limunske kiseline. Vlažne prostirke su utočište za preživljavanje mikroba, a studije koje su rađene u Japanu su pokazale da na hiljade bakterija i gljivica borave u standardnom plišanom otiraču.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)