Odrasli

GODINAMA SE LEČILA OD EKCEMA ALI JOJ SE STANJE POGORŠAVALO: Pega na licu počela je da svrbi i krvari, a onda su joj lekari saopštili dijagnozu koja ju je slomila

Prema rečima Kej Vuten ispostavilo se da ima rak kože i da je u četvrtoj fati bolesti.

23.07.2023 15:00

GODINAMA SE LEČILA OD EKCEMA ALI JOJ SE STANJE POGORŠAVALO: Pega na licu počela je da svrbi i krvari, a onda su joj lekari saopštili dijagnozu koja ju je slomila
shutterstock.com

Kej Vuten (57) iz Romforda u Londonu pre pet godina primetila je čudnu fleku na licu. Nakon pregleda kod lekara ustanovljeno je da ima ekcem pa su joj doktori prepisali prepisali steroide i hidratantne preprate za lečenje. Vreme je prolazilo a njoj je bilo sve gore, pega na licu se povećavala što je izazvalo dodatnu sumnju kod Kej.

Kako je nekad radila kao medicinska sestra ponovo je otišla kod lekara, ali su je umirli rečima da nema razloga za brigu i da nastavi sa terapijom koja joj je prepisana. Pega na licu je počela da se menja, svrbi i da se povećava i povremeno krvari, pa je ponovo otišla kod doktora. Ovog puta uradili su joj biopsiju a žena se zaledila od straha kad su joj saopštili dijagnozu. 

Prema njenim rečima uopšte se nije radilo o ekcemu već o melanomu koji je u međuvremenu uznapredovao pa je nesrećna Kej kasno saznala da se nalazi već u četvrtoj fazi bolesti kad je lečenje ove opake bolesti mnogo teže.

Prva operacija je bila u cilju uklanjanja osnovnog tumora a onda su lekari shvatili da ivice tumora nisu jasne i da i dalje imaju ćelije raka. 

- Imala sam četiri podizanja obraza ispred i ispod uha kao i uklanjanje limfnog čvora. Uklonjena mi je i štitna žlezda jer je bila pozitivna na tumor - rekla je sa suzama u očima Kej, a piše Dejli mejl.

Prema njenim rečima ona se godinama osećala bolesno, ali niko od lekara nije hteo da je sasluša. Sad ide i na hemoterapiju koju teško podnosi. Bolest ju je slomila, a utiče i na njenu porodicu.

Kako naglašavaju dermatolozi svaka promena na koži, posebno kad je u pitanju promena mladeža mora da se ispita. 

Kako prepoznati promene na mladežu

  • asimetrija odnosno ukoliko jedna polovina mladeža nije simetrična drugoj
  • ivice koje su nepravilne ili nejasne
  • promena boje odnosno kad mladež ima više od dve boje, gubitak boje ili  plave nijanse mladeža
  • veličina mladeža zato što su melanomi najčešće veći od 6 mm mada mogu biti i manji
  • rast mladeža ili promena na koži koja se menja po obliku, veličini, boji, raste iznad nivoa kože   

BONUS VIDEO:

Komentari (0)