Odrasli

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOSTI OD PRETERANOG KUPANJA: Samo ova tri mesta na telu perite sapunom ostalo isključivo vodom (FOTO)

Prema savetu dermatologa ne treba koristiti agresivna sredstva za higijenu kako se ne bi narušio prirodni balans kože.

16.04.2023 14:00

STRUČNJACI UPOZORAVAJU NA OPASNOSTI OD PRETERANOG KUPANJA: Samo ova tri mesta na telu perite sapunom ostalo isključivo vodom (FOTO)
shutterstock.com

Koža je naš najveći organ koji nas štiti od spoljašnjih uticaja. Na površini kože postoje korisne bakterije i masnoće koje je održavaju zdravom. Kako upozoravaju dermatolozi, preterano kupanje a posebno upotreba sapuna može da ošteti našu kožu i da dovede do isušivanja ili nekih gorih problema.

Prema njihovim rečima, koliko god da je važna lična higijena i redovno tuširanje toliko je i važno da budemo umereni u tome.

shutterstock.com

Preterano tuširanje može da ošteti prirodni balans naše kože

Pazuh, prepone i stopala

Prema savetu stručnjaka, prilikom kupanja dovoljno je sapunom oprati samo tri mesta na telu i to: ispod pazuha, prepone i polne organe i stopala. Za sve ostalo dovoljna je obična voda čak i kad ste se oznojili posle treninga u teretani.

Upravo na ovim mestima koja su najčešće topla i vlažna mogu da nastane gljivice i loše bakterije zato je redovna higijena neophodna. Genitalno područje, posebno kod žena, sadrži mikrobe i dobre bakterije zato prilikom pranja ovog dela tela treba koristiti blage specijalizovane tečne sapune za intimnu regiju, blag gel za tuširanje ili što prirodnije i blaže sapune.

Na ovaj način će se zadržati prirodna ravnoteža dobrih bakterija koje štite od infekcija. I ne, nikako ne ispirajte unutrašnjost vagine to će vam reći i svaki ginekolog. Isto se odnosi i na muškarce koji treba da budu obazrivi u higijeni intimnog područja.

Pixabay

Za kupanjekoristite što prirodnije i blaže sapune

Oprez sa sapunom

Preterana upotreba sapuna može dovesti do skidanja zaštitnog sloja kože posebno ukoliko se često tuširate. Prosečna pH vrednost kože je 5,5, što je dobra sredina za zaštitu od štetnih mikroorganizma i negativnih uticaja iz okoline.

Kiseli zaštitni sloj štiti kožu od infekcija, iritacija, alergija i isušivanja. Česta upotreba sapuna ili agresivnih sredstva za higijenu narušava zaštitni sloj, usled čega se javlja osećaj svraba, a koža postaje iritirana i suva. Na površi se javljaju male mikroskopske pukotine kroz koje mogu da prođu bakterije i alergeni. Stručnjaci smatraju da posebno treba izbegavati antibakterijske sapune koji ubijaju prirodnu bakterijsku zaštitu naše kože.

Prema rečima dermatologa, broj tuširanja u toku dana zavisi od same kože ali i posla kojim se neko bavi. U suštini kupanje jednom dnevno je sasvim dovoljno za održavanje lične higijene a da pri tome ne narušite prirodnu zaštitu same kože.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)