Odrasli

GORUŠICA NIJE BEZAZLEN OSEĆAJ NEPRIJATNOSTI: Ako se javi uz ova tri simptoma, može da bude znak opake bolesti

Dok oni nastavljaju da leče simptome, osnovni uzrok bi mogao da ih ubije.

09.02.2024 10:40

GORUŠICA NIJE BEZAZLEN OSEĆAJ NEPRIJATNOSTI: Ako se javi uz ova tri simptoma, može da bude znak opake bolesti
shutterstock.com

Žgaravica (gorušica), poznata kao refluks kiseline, je neprijatan osećaj peckanja u grudima uzrokovan želučanom kiselinom koja putuje uz grlo. U većini slučajeva, ovaj neprijatni simptom se pogoršava posle konzumiranja masne ili začinjene hrane, a može se suzbiti lekovima, kontrolom porcija i minimiziranjem stresa.

Ali, zdravstveni stručnjaci upozoravaju da u nekim slučajevima gorušisa može da bude simptom nečeg ozbiljnijeg.

shutterstock.com

Može se javiti nakon konzumiranja masne hrane

- Ljudi ne shvataju uvek da nije svaka gorušica bezopasna. Dok oni nastavljaju da leče simptome, osnovni uzrok bi mogao da ih ubije – kaže Mimi MekKord, osnivač i predsednica dobrotvorne organizacije Heartburn Cancer UK.

Prema njenim rečima, česta gorušica može da bude znak raka jednjaka.

- Rak jednjaka je ubica koji se može sakriti, uprkos postojanju ovog simptoma - dodala je MekKord.

Kako piše britanski „San“, stručnjaci preporučuju da razgovarate sa lekarom opšte prakse ako imate gorušicu zajedno sa ova tri simptoma:

  • Hrana vam zastaje u grlu
  • Često ste bolesni
  • Gubite težinu bez razloga

Rak jednjaka može da utiče na probavu, a simptomi, pored žgaravice, mogu da uključuju još i probleme sa gutanjem (disfagiju), probavne smetnje poput čestog podrigivanja, kašalj koji ne prestaje, promukao glas, gubitak apetita ili gubitak težine bez držanja restriktivne dijete, osećaj umora i manjka energije, kao i bol u grlu ili u sredini grudi, posebno pri gutanju.

Još dva simptoma koja mogu da ukažu na rak jednjaka su tamna stolica ili iskašljavanje krvi. Ipak, ova dva simptoma nisu uobičajena i javljaju se samo kod nekih pacijenata.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)