Odrasli

OMILJENA NAVIKA SRBA GORA JE PO JETRU OD ALKOHOLA: Ovako RAZARAMO naše organe, a ne možemo da zamislimo život bez toga

Obratite pažnju na ove stvari ako želite da vam telo bude zdravo.

09.09.2024 13:25

OMILJENA NAVIKA SRBA GORA JE PO JETRU OD ALKOHOLA: Ovako RAZARAMO naše organe, a ne možemo da zamislimo život bez toga
COBRA TEAM / BACKGRID / Backgrid UK / Profimedia

Iako može delovati kao preterivanje da stalno pratite sastojke u hrani ili proveravate etikete proizvoda, takva pažnja može biti korisna za vaše zdravlje. Mnogima je teško da se odrekne slatkiša i grickalica, često ih konzumirajući više nego što je preporučeno. Međutim, naše telo reaguje na sve što unosimo, pa čak i ako se na prvi pogled čini da su određene namirnice bezopasne, one mogu imati negativan uticaj na naše zdravlje, naročito na jetru.

Studije su pokazale da čak i umerena konzumacija dodatih šećera može udvostručiti proizvodnju masti u jetri, što može dovesti do razvoja bolesti masne jetre i dijabetesa tipa 2. Čak i male količine šećera mogu izazvati promene u metabolizmu.

Prema istraživanju objavljenom u časopisu Journal of Hepatology, fruktoza, kada se konzumira u tečnom obliku, može uticati na metabolizam jetre. U studiji je učestvovalo 94 muškaraca u dobi od 18 do 30 godina sa indeksom telesne mase ispod 24. Istraživači su izabrali učesnike sa manjom telesnom masom kako bi smanjili rizik od prethodnog razvoja masnoće u jetri.

Shutterstock

Nezdrave i prerađene grickalice zamenite zdravim

Rezultati su pokazali da, iako učesnici nisu unosili više kalorija nego pre studije, dodavanje napitaka zaslađenih šećerom dovelo je do povećanja proizvodnje masti u jetri.

Preporuka Američkog udruženja za srce je da unos dodatnog šećera ne bi trebao prelaziti 6% dnevnih kalorija. To znači da bi prosečna žena trebala konzumirati maksimalno 100 kalorija iz dodatih šećera (oko 6 kašičica ili 25 g), dok bi muškarci trebali unositi do 150 kalorija (oko 9 kašičica ili 36 g).

Međutim, prema izveštaju Centra za kontrolu i prevenciju bolesti, prosečan Amerikanac unosi čak 17 kašičica fruktoze dnevno. Ovo je zbog velike količine dodatog šećera u prerađenoj hrani koju svakodnevno konzumiramo, uključujući žitarice, sireve i obroke iz mikrotalasne pećnice.

Najvažniji koraci za očuvanje zdrave jetre

Neki od najvažnijih koraka koje treba preduzeti kako bi se očuvala zdravlje jetre uključuju izbegavanje slatkih pića, rafinisanih ugljenih hidrata, prerađene hrane, crvenog mesa i alkohola. 

Šećer i slatka pića poput gaziranih pića i sportskih napitaka, kao i deserti i slatkiši, predstavljaju značajan izvor dodatnog šećera koji može negativno uticati na jetru. Ovi šećeri se brzo pretvaraju u masti jer nisu izvor dugoročne energije.

Shutterstock

Pazite gde se kriju skriveni dodati šećeri

Rafinirani ugljeni hidrati uključuju proizvode kao što su peciva, krofne i beli hleb. Ove namirnice mogu izazvati skokove u nivou šećera u krvi i doprinose razvoju insulinske rezistencije.

Prerađena hrana kao što su smrznute večere i konzervirane namirnice sadrže visoko rafinisane ugljene hidrate, dodatne šećere i soli, što može negativno uticati na zdravlje jetre.

Crveno meso i, naravno, alkohol

Crveno meso može biti problematično zbog sadržaja zasićenih masti koje mogu povećati nivo triglicerida u jetri. Iako je crveno meso izvor hranljivih materija, prekomerna konzumacija može imati štetne posledice.

Alkohol je poznat po svojim negativnim efektima na zdravlje, uključujući i povećanje masnoće u jetri. Preporučuje se izbegavanje alkohola kada god je to moguće.

Uklanjanjem ovih nezdravih navika, možete poboljšati zdravlje svoje jetre i potencijalno smanjiti telesnu težinu, ako vam je to cilj.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)