Odrasli

BILA JE ZDRAVA, A ONDA JOJ SE NA LICU POJAVILO OVO: "Znaš da umireš, ali svi misle da sam luda"

Ispovest žene koja se suočila sa Kušingovim sindromom.

08.09.2024 13:03

BILA JE ZDRAVA, A ONDA JOJ SE NA LICU POJAVILO OVO: "Znaš da umireš, ali svi misle da sam luda"
Instagram.com/aniastepien

Ana Stepien sanjala je da se uda i postane mama jednog dana, ali joj je dijagnostikovana retka bolest.

Bila je u formi, zdrava i aktivna, ali je sa 31 počela da doživljava čudne simptome koji su se naizgled pojavili preko noći.

Imala je otvorene rane na licu koje nisu zarastale, preterano i brzo dobijanje na težini, promene na licu i veliki umor. Simptome su lekari neprestano otklanjali između 2014. i 2019. godine. Konačno, četiri godine kasnije, Ani je dijagnostikovana Kušingova bolest nakon što je magnet otkrio tumor od 6 mm koji raste u hipofizi njenog mozga.

Kušingov sindrom je stanje koje se javlja kada telo proizvodi previše kortizola tokom dužeg vremenskog perioda. Dok je bolest nastala zbog njenog tumora, uzrok izrasline je nepoznat.

- Ova bolest me je koštala zdravlja, posla, veze, pa čak i uma - rekla je Ana, koja sada ima 41 godinu.

Instagram.com/aniastepien

Ana je pobedila bolest

Čak i nakon što je tumor hirurški uklonjen, pretrpela je još jedan udarac i bila je paralizovana zbog insuficijencije nadbubrežne žlezde jer njeno telo nije proizvodilo dovoljno kortizola. 

- Jedva sam hodala, nisam mogla da dišem, osećaš se kao da gubiš razum. Kao da znaš da umireš, ali svi misle da si lud. Tako da sam dobila drugo, treće, četvrto mišljenje od različitih doktora - rekla je ona.

Ana je takođe dobila 30 kilograma za tri meseca. Lice joj je toliko oteklo da se nije mogla prepoznati.

Tokom naredne četiri godine, Anino zdravlje je dodatno ugroženo, a bolest joj je oduzimala sposobnost da jasno razmišlja ili obavlja osnovne dnevne zadatke kao što je kuvanje kafe. Ana je primljena u odeljenje hitne pomoći u svojoj lokalnoj bolnici i zahtevala je od lekara da je sasluša i pogleda njene iscrpljujuće simptome. Tamo su doktori konačno počeli da je shvataju ozbiljno.

Sastala se sa doktorom i istraživačem za tumore hipofize, endokrinologom vanrednom profesorkom En Mekormak, koja joj je na licu mesta postavila dijagnozu.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Ania Stepien (@aniastepien)

- Kada sam videla tumor pomislila sam hvala Bogu jer sam konačno dobila neke odgovore – ali to je bio samo jedan deo slagalice.

Ubrzo nakon što joj je postavljena dijagnoza, Ana je imala operaciju uklanjanja sićušnog tumora u mozgu koji joj je izazivao stalnu patnju. 

Gledajući unazad, Ana je tužna što nije mogla da zasnuje porodicu ili upozna muškarca svojih snova jer je godinama bila bolesna. Simptomi su nastavili sve dok se jednog dana njena hipofiza nije probudila i ona je ustala iz kreveta puna energije.

- Hodala sam svuda i bila zdrava devet meseci – čak sam prešla celu Španiju za tri meseca - rekla je Ana za Daily Mail.

Sada njeni nivoi kortizola variraju, ali je sposobna da radi i da se druži, ali ne vežba.

Šta je Kušingov sindrom?
 

Kušingova bolest se javlja kada telo ima previše hormona kortizola duže vreme. Previše kortizola može izazvati neke od glavnih simptoma Kušingovog sindroma - ili Kušingove bolesti - izazivajući masnu grbu između ramena, zaobljeno lice i ružičaste ili ljubičaste strije na koži, piše Mayo klinika.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)