Odrasli

BUDITE OPREZNI, DVE GODINE SU KLJUČNE, TADA SE UBRZANO STARI: Kako da se pripremite za dva talasa starenja?

Rezultati istraživanja su prilično neočekivani.

04.09.2024 07:30

BUDITE OPREZNI, DVE GODINE SU KLJUČNE, TADA SE UBRZANO STARI: Kako da se pripremite za dva talasa starenja?
Schutterstock

Naučnici su nedavno objavili revolucionarno otkriće o procesu starenja ljudskog tela. Ispostavilo se da starenje nije kontinuiran proces, već se dešava u dva ključna talasa - prvi u 44. godini, a drugi u 60. godini života. Ovo otkriće potiče iz istraživanja sprovedenog na Univerzitetu Stanford i Tehnološkom univerzitetu Nanjang u Singapuru.

Prvi talas starenja u 44. godini

Studija je pokazala da prvi značajan skok u procesu starenja nastupa u 44. godini. Ovo doba karakteriše niz molekularnih promena, uključujući promene u RNK, proteinima i mikrobiomima. Ove promene značajno utiču na organizam, smanjujući sposobnost metabolizma kofeina i alkohola, što može dovesti do većeg rizika od povreda mišića i povećanja telesne masti.

Drugi talas starenja u 60. godini

Drugi talas starenja se dešava u 60. godini života, kada telo ponovo prolazi kroz niz ubrzanih promena. U ovom periodu povećava se rizik od ozbiljnih bolesti poput kardiovaskularnih poremećaja, problema sa bubrezima i dijabetesa tipa 2.

Shutterstock

Kada se ubrzano stari?

 

Šta možete da uradite?

Naučnici savetuju promene u načinu života kako biste ublažili efekte ovih ubrzanih talasa starenja.

Preporučuje se smanjenje unosa alkohola, povećanje fizičke aktivnosti i pažljiv izbor ishrane, posebno što se tiče unosa ugljenih hidrata i vode, što može pomoći u očuvanju funkcije bubrega.

Razlike između polova

Istraživanje je takođe pokazalo da su slični obrasci starenja prisutni kod oba pola, suprotno očekivanjima da će ubrzano starenje kod žena biti povezano s menopauzom.

Praktični saveti za prevazilaženje talasa starenja

Kako biste se što bolje pripremili za ove ključne periode, istraživači preporučuju specifične korake za svaku dobnu grupu.

U četrdesetim godinama, savetuje se smanjenje unosa alkohola, pažljiv izbor ishrane i povećanje fizičke aktivnosti. U šezdesetim godinama, preporučuje se smanjenje unosa ugljenih hidrata, dovoljan unos vode i održavanje aktivnog stila života, navodi The Guardian.

BONUS VIDEO:

Komentari (1)

Lol

04.09.2024 07:40

I kako tačno da budemo oprezni tih godina, šta da radimo?