Leti mnogi zaboravljaju na dinje, i okreću se lubenicama, a to je prava šteta jer dinje ne samo da su izvor vitamina, već i sjajno osveženje po vrućini. Međutim, stručnjaci upozoravaju da nekoliko grupa ljudi mora da izbegava sočne dinje.
Kako navodi nutricionistkinja Ivana Mišić, dinja je veoma hranljiva i bogata vitaminom C, kalijumom, beta karotenom, kao i brojnim drugim korisnim nutrijentima.
Dinje su prepune vitamina C, B6, magnezijuma i drugih. Takođe sadrže dosta bioflavonoida, karotenoida i drugih biljnih pigmenata, koji pružaju zaštitu od kardiovaskularnih i drugih bolesti. Semenke dinje su takođe jestive i sadrže vlakna, proteine i omega tri masne kiseline.
Pomoć u upravljanju dijabetesom
Interesantno je da dinja može da pomogne u pravilnom upravljanju dijabetesom, jer ima nizak glikemijski indeks 4 (četiri). Nisko glikemijsko opterećenje znači i sprečavanje naglog skoka šećera u krvi, zbog čega se preporučuje kod ishrane dijabetičara.
Kada kupujete dinju, važno je izabrati onu koja je čvrsta, teška i simetrična, bez mekih tačkica ili oštećenja. Takođe je zanimljivo napomenuti da slatkoća i sočnost dinje zavise od sezone u kojoj se voće uzgaja.
Ko mora da izbegava dinju?
- Osobe kojima su prepisani beta blokatori treba umereno da konzumiraju dinju zbog visokog sadržaja kalijuma - navodi Ivana Mišić, piše Informer.
Takođe, i ljudi koji piju lekove za srčana oboljenja, moraju da budu oprezni kada jedu dinju. Dinja obezbeđuje oko 10 odsto dnevne potrebe za kalijumom, a beta-blokatori mogu da izazovu povećanje nivoa kalijuma.
Ljudi koji uzimaju beta-blokatore treba da konzumiraju dinju u umerenim količinama, jer visoki nivoi kalijuma mogu dovesti do oštećenja bubrega, navodi medicalnews.com.
Komentari (0)