Odrasli

PO VRUĆINI OVU HRANU NIKAKO NE JEDITE SA ŠVEDSKOG STOLA: Rizikujete trovanje i odlazak - u bolnicu!

Tokom leta morate da budete obazrivi šta konzumirate i kako čuvate namirnice.

29.07.2024 13:30

PO VRUĆINI OVU HRANU NIKAKO NE JEDITE SA ŠVEDSKOG STOLA: Rizikujete trovanje i odlazak - u bolnicu!
Shutterstock

Ukoliko ste na odmoru i boravite u hotelu, u restoranu će vas čekati švedski sto, i stručnjaci apeluju da vodite računa šta jedete, naročito po vrućini. A najvažniji savet je da obavezno izbegavate salate jer one će se najbrže pokvariti.

- U većini slučajeva, najopasnije će biti salate i visoko proteinske namirnice kao što su meso, jaja ili mlečni proizvodi. Ove vrste hrane obično imaju neutralnu pH vrednost i veliku vlažnost, i na njima će se veoma brzo razvijati bakterije kada počnu da se kvare - navodi Trevor Kreg, stručnjak za hranu.  

- Meso, naročito piletina, riba i proizvodi sa jajima najčešće izazivaju trovanje hranom, i oni predstavljaju idealno mesto za razvoj patogena - objašnjava naučnik Brajan Kvok.

Međutim, čak i ako izbegnete navedene namirnice to ne znači da ste u potpunosti van opasnosti, jer pod određenim uslovima svaka vrsta hrane može da izazove trovanje.

Shutterstock

Salate i jaja treba da izbegavate

 

- Bilo bi idelano kada bi se za svaku vrstu hrane koristio poseban poslužavnik, a to često nije moguće. Takođe, veoma je važno da se pojedine vrste hrane ne drže jedna do druge. Na primer, povrće i zelena salata treba da se čuvaju odvojeno od mesnih prerađevina. Poželjno je i da osoblje koristi rukavice priliko rukovanja sa posudama s hranom - priča Vanesa Kofman, direktor Udruženja za istraživanje hrane.

- Kada se dopunjavaju posude sa hranom, starija hrana treba da bude na vrhu, iznad nove. Klasične crvene zastavice na koje morate da obratite pažnju su proste: hladna hrana treba da bude hladna, topla treba da bude topla, ako to nije slučaj već imate razlog za sumnju i dodatni oprez - zaključio je Trevor Kreg, navodi Huffpost.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)