Lifestyle

ODVRATNA ISTINA: Šta se zaista dešava kada vam muva sleti na hranu i koliko je to opasno po zdravlje?

Muve znaju da budu nesnosno dosadne, a najgore je kada vam slete na hranu.

01.07.2024 14:54

ODVRATNA ISTINA: Šta se zaista dešava kada vam muva sleti na hranu i koliko je to opasno po zdravlje?
shutterstock.com

Verovatno ćete ih, kao i većina ljudi, oterati rukom i nastaviti da jedete. Međutim, da li vam je nekad palo na pamet da su muve prave leteće deponije, i da mogu da budu opasne po zdravlje,  navode doktori Tomas Danijels i Brent Larc.

Muve mogu da prenesu više od 100 vrsta različitih bakterija i virusa, kao i jaja brojnih parazita.

Postoje dva osnovna načina kako muve prenose bakterije - prvo, bakterije i virusi sa kontaminirane hrane i fekalija se lepe za telo muve, naročito za noge. Zbog toga potencijalnu opasnost predstavlja svako sletanje muve na hranu, mada kako navodi doktor Tomas Danijels, količina bakterija koja može da se prenese na ovaj način je relativno mala.

Evo šta muva radi kada sleti na hranu

Još gori i mnogo odvratniji je drugi način za prenošenje virusa – naime, muve kada slete na hranu povraćaju po njoj, odnosno ispuštaju tečnost iz digestivnog trakta i tako nastoje da omekšaju hranu i pretvore je u "tečno jelo".

Verovali ili ne, ovo nije najgori deo: tečnost koju ispuštaju muve je prepuna virusa i bakterija sa njihove prethodne žrtve. Na ovaj način se stvara mnogo veći rizik od zaraze, budući da štetne materije mnogo duže preživljavaju u muvi, nego na njenim nogama ili krilima.

Pixabay.com

Muve prenose brojne bolesti i viruse

Muve mogu da prenesu čitav niz bolesti: ešerihiju koli, salmonelu, hepatitis A, rota virus… Tu je takođe i šigela, bakterija koja može da izazove dijareju, grouznicu i bol u stomaku.

Ali pre nego što u naletu panike počnete da bacate svu hranu koja je bila u dodiru sa muvama, morate da znate da nije svaka muva prenosilac bakterija i virusa, piše thehealthy.com

- Da bi muva bila zaista opasna, ona mora pre vaše hrane, da sleti na sirovo meso, fekalije ili razne prljavštine. Što je vaša kuhinja čistija, manje su šanse da muva prenese zarazu. Takođe, ako jedna muva sleti u vašu hranu, a kuća vam je je čista, prilično je bezbedno da nastavite sa obrokom - napominje doktor Brent Larc.

- Mnogo opasnije je kada ste na primer na pikniku, gde ima mnogo više muva. Što više muva sleti na vašu hranu, to su veće šanse za zarazu. Najbolji lek za to je da prekrijete hranu pre i posle konzumacije - tvrdi Larc.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)