Iako ovoga treba da se pridržavate tokom cele godine, apel lekara da vodite računa da različite namirnice ne sečete na istoj dasci za seckanje, naročito je važan po vrućini. Ukoliko se ne pridržavate ove preporuke rizikujete ozbilnu infekciju.
Tokom leta su dve stvari najvažnije - da pre konzumacije dobro vodom operete voće i povrće, a to se odnosi i na citruse, dinje i lubenice.
- Hranu je najbezbednije jesti istog dana čim je termički obrađena. Ako je ostavimo za sledeći dan, kada se ohladi, nakon termičke obrade treba je podeliti u nekoliko posuda i staviti u frižider do upotrebe. Važno je da pre nego što počnemo da pripremamo hranu, moramo dobro da operemo ruke, kao i da vodimo računa da se voće, povrće i sirovo pileće meso ne seku na istoj površini - kaže dr Ivana Begović Lazarević, šef odeljenja za imunizaciju Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd.
Britani Sanije, stručnjak za sigurnost hrane, predlaže da imate posebne daske za seckanje za različite vrste hrane.
- Bilo bi dobro da jednu dasku koristite za povrće i hleb, a drugu za meso, piletinu u morsku hranu, jer tako ćete drastično smanjiti rizik od kontaminacije i potencijalne infekcije. Ovojena daska za sirovo meso i morsku hranu, sprečava bakterije da zaraze voće, povrće i druge namirnice koje ne zahtevaju kuvanje ili prženje - navodi Sanije i dodaje:
- Kada skuvate ili ispržite meso i morsku hranu, visoka temperatura će ubiti sve bakterije. Međutim, sveže voće i povrće najčešće jedemo sirovo, i ono nema termičku obradu i zato je ekstremno važno da koristite odvojene daske i izbegnete trovanje hranom, piše Southernliving.com.
Ona preporučuje daske od bambusa kao najizdržljivije, kao i da odmah bacite dasku ako primetite pukotine na njoj.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)