Odrasli

OVO NIKADA NE SMETE DA URADITE SA SLADOLEDOM, MOŽETE DA SE OTRUJETE: Mozak je prvi na udaru, rizikujete opasnu infekciju

Ova poslastica je mnogima najomiljeniji način osveženja tokom leta.

28.07.2024 10:50

OVO NIKADA NE SMETE DA URADITE SA SLADOLEDOM, MOŽETE DA SE OTRUJETE: Mozak je prvi na udaru, rizikujete opasnu infekciju
Elena Veselova / Alamy / Alamy / Profimedia

Po velikoj vrućini ništa nema bolje od hladnog, osvežavajućeg sladoleda. Međutim, morate da budete maksimalno oprezni, jer lekari upozoravaju da kad jednom otopite sladoled, nikako ne smete da ga ponovo vratite u zamrzivač, jer tako rizikujete opasnu infekciju.

Profesorka Amrin Bašir sa Univerziteta Aston objašnjava da trovanje hranom vreba tamo gde ga ponajmanje očekujete, u hladnim poslasticama.

Ona dodaje da se u otopljenom sladoledu koji vraćate u fižider može naći opasna bakterija listerija, koja može da opstane na temperaturama od 0 do 45 stepeni Celzijusa. Ova bakterija izaziva listeriozu koja napada mozak i kičmenu moždinu. 

- Otopljena tekstura sladoleda je savršena za listeriju. Ona je vrlo otporna na štetne uticaje kao što su smrzavanje, isušivanje i toplota. Ova bolest (listerioza) najčešće se povezuje sa konzumacijom zaraženog sirovog ili nedovoljno pasterizovanog mleka i sira (posebno mekog), sladoleda, sirovog povrća, fermentisanih kobasica, sirove odnosno slabo kuvane piletine, sirovog ili nedovoljno termički obrađenog mesa, kao i sirove i dimljene ribe - navodi doktorka i poziva ljude da budu oprezni i kada kod kuće prave domaće sladolede koji sadrže sirova jaja, da ne bi dobili salmonelu.

Shutterstock

Budite maksimalno oprezni sa sladoledom

 

Koliko je listerioza opasna najbolje pokazuje slučaj iz 2015. godine kada je petoro ljudi u Americi umrlo nakon trovanja sladoledom u kojem je nađena listerija. Američki centar za kontrolu bolesti (CDC) navodi da je listerija treći najčešći uzrok trovanja hranom u Americi.

Listerija je veoma otporna

Bakterija "listeria monocytogenes" može da raste na temeperaturama u raspoonu od 0 do 45 stepeni (iako raste sporije na temperaturi frižidera). Pravilno kuvanje uništava bakterije. Hrana koja nije ohlađena na temperaturu frižidera, kao i ona koja se presporo hladila, izložena je povećanom riziku od razmnožavanja listerije, posebno ako se radi o temperaturi hlađenja ispod optimalne - navode stručnjaci iz Health Protection Agency.

Simptomi listerioze

Prvi simptomi listerioze podsećaju na prehladu - kijavica, slabost, temperatura... Javlja se i mučnina, dijareja, povraćanje, u zavisnosti od stepena listerioze. Zatim se mogu javiti teški simptomi poput meningitisa, encefalitisa, sepse i teških infekcija materice koje kod trudnica mogu da rezultiraju spontanim pobačajem, piše Daily Mail.

Prvi simptomi da ste se zarazili listerijom mogu da se jave od nekoliko dana do tri nedelje, dok se problemi sa stomakom mogu javiti već nakon 12 sati.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)