Kajsije su riznica antioksidanasa, čuvaju jetru i srce, ali u pojedinim slučajevima mogu da budu opasne, naročito za ljude sa bubrežnim i kardiovaskularnim problemima. Takođe, morate da budete oprezni i sa konzumacijom suvih kajsija.
Teško je nabrojati sve korisne strane kajsija - poboljšavaju varenje, čuvaju vid, štite od infekcija.
Dovoljno je navesti šta se sve nalazi u jednoj kajsiji:
- 34 kalorije
- 8 gr ugljenih hidrata
- 1 gr proteina
- 0,27 gr masti
- 1,5 gr vlakana
- vitamini A, C i E
- kalijum
Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, moćne antioksidanate koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, navodi healthline.com.
Ko ne sme da jede kajsije?
Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. On je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti. Dve kajsije (70 grama) obezbeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 odsto dnevnih potreba. S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može da pomogne u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.
Jedna analiza 33 studije otkrila je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskulrne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbegavaju. Posebno ako su na redovnoj terapiji.
Oprez i sa suvim kajsijama
Za razliku od svežih, suve kajsije sadrže mnogo više šećera i kalorija, i svako preterivanje u konzumaciji može da dovede do problema sa zdravljem kao što u gojaznost, dijabetes tip 2 i bolesti srca, piše kouroshfood.com.
BONUS VIDEO:
Komentari (0)