Odrasli

KO NIKAKO NE SME DA JEDE SVEŽE KAJSIJE, A ZA KOGA SU I SUVE OPASNE: Ljudi sa ovim bolestima moraju da ih izbegavaju!

Ova voćka je prava prirodna apoteka.

29.07.2024 17:30

KO NIKAKO NE SME DA JEDE SVEŽE KAJSIJE, A ZA KOGA SU I SUVE OPASNE: Ljudi sa ovim bolestima moraju da ih izbegavaju!
Yuliya Furman / Alamy / Alamy / Profimedia

Kajsije su riznica antioksidanasa, čuvaju jetru i srce, ali u pojedinim slučajevima mogu da budu opasne, naročito za ljude sa bubrežnim i kardiovaskularnim problemima. Takođe, morate da budete oprezni i sa konzumacijom suvih kajsija.

Teško je nabrojati sve korisne strane kajsija - poboljšavaju varenje, čuvaju vid, štite od infekcija.

Dovoljno je navesti šta se sve nalazi u jednoj kajsiji:

  • 34 kalorije
  • 8 gr ugljenih hidrata
  • 1 gr proteina
  • 0,27 gr masti
  • 1,5 gr vlakana
  • vitamini A, C i E
  • kalijum 

Osim toga, sadrže i beta karoten, lutein i zeaksantin, moćne antioksidanate koji pomažu u borbi protiv slobodnih radikala i smanjuju oksidativni stres, navodi healthline.com.

Ko ne sme da jede kajsije?

Kajsije su bogate kalijumom, mineralom koji takođe služi kao elektrolit. On je odgovoran za slanje nervnih signala i regulisanje mišićnih kontrakcija i ravnoteže tečnosti. Dve kajsije (70 grama) obezbeđuju 181 mg ovog minerala, što je 4 odsto dnevnih potreba. S obzirom da kalijum blisko sarađuje sa natrijumom kako bi održao ravnotežu tečnosti, adekvatan unos može da pomogne u sprečavanju nadimanja i održavanju zdravog krvnog pritiska.

shutterstock.com

I suve kajsije mogu da budu problematične

 

Jedna analiza 33 studije otkrila je da ishrana bogata kalijumom značajno smanjuje krvni pritisak i rezultira 24 odsto manjim rizikom od moždanog udara. Međutim, važno je napomenuti da osobe koje imaju kardiovaskulrne ili bubrežne probleme ne treba da unose previše ovog voća, a najbolje bi bilo da ih potpuno izbegavaju. Posebno ako su na redovnoj terapiji.

Oprez i sa suvim kajsijama

Za razliku od svežih, suve kajsije sadrže mnogo više šećera i kalorija, i svako preterivanje u konzumaciji može da dovede do problema sa zdravljem kao što u gojaznost, dijabetes tip 2 i bolesti srca, piše kouroshfood.com.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)