Odrasli

OVO VOĆE IMA NAJVIŠE ŠEĆERA, A SRBI GA TAMANE U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA: Obratite pažnju koliko unosite

Ne smete preterivati.

26.07.2024 09:30

OVO VOĆE IMA NAJVIŠE ŠEĆERA, A SRBI GA TAMANE U NEOGRANIČENIM KOLIČINAMA: Obratite pažnju koliko unosite
Profimedia

Doktorka Veroslava Stanković je ispričala koje voće ima najviše šećera zbog čega bi trebalo da pazite kada ga unosite, odnosno ne treba da preterujete. Mala količina dnevno je dovoljna za unos, te ne treba preterivati zbog količine šećera. 

- Oko 200 grama voća dnevno je sasvim dovoljno, tom količinom se unosi dovoljna količina svih mineralnih materija koje su nam potrebne i dijetnih vlakana. Ako govorimo o sokovima, sveže ceđenim, to je količina od 120 do 150 mililitara dnevno, ne više. Povrće minimum 400 grama odnosno četiri porcije. Povrće nema šećera, ima mineralnih materija, dijetnih vlakana koja su nam neophodna za zdravlje čitavog organizma - rekla je jednom prilikom specijalista ishrane dr Veroslava Stanković.

Da li ste znali da šljiva ima najviše šećera?

- Šljiva i grožđe sadrže najviše šećera, ne uzima se džabe grožđani šećer. Što se tiče lubenice i dinje, neverovatno je da lubenica ima veći glikemijski indeks od dinje, a dinja je naizgled slađa, ali opet ima manju količinu vode od lubenice, tako da je možda preporuka dinja koja ima i veću nutritivnu vrednost u odnosu na lubenicu - rekla je dr Stanković za RTS.

Shutterstock

Šljive imaju najviše šećera

Takođe, objašnjava koje voće je teže za varenje.

- Šljive i kruške spadaju u voće koje je teže za varenje zato što imaju veću količinu dijetnih vlakana. Inače je to izuzetno zdravo voće. Što se tiče kajsije, breskve, oboje su obojeno voće koje ima veliku količinu beta karotena i ostalih fitonutrijenata koji imaju antioksidativnu ulogu. Ne bih zaobišla kupinu, jagoda je već prošla, malina, sve to bobičasto voće koje je prebogato fitonutrijentima, pomaže u borbi protiv karcionoma, slobodnih radikala, za podizanje imuniteta - objasnila je za RTS.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)