Odrasli

UNIŠTAVA CREVA, ŠEĆER SKAČE DO PLAFONA: Ovo je najgori doručak koji možete sebi priuštiti - jedan zalogaj pravi kolaps u organizmu!

Mnogi vole baš ovo da konzumiraju neposredno nakon ustajanja, između ostalog i jer je najbrža opcija, ali daleko je od najzdravije.

Slika Autora
byNevena Jakovljević

08.05.2025 08:30

UNIŠTAVA CREVA, ŠEĆER SKAČE DO PLAFONA: Ovo je najgori doručak koji možete sebi priuštiti - jedan zalogaj pravi kolaps u organizmu!
Shutterstock/Drazen Zigic

Skok šećera u krvi predstavlja samo jednu od brojnih negativnih posledica po zdravlje koje se javljaju prilikom konzumacije pogrešnih namirnica za doručak. U današnjem ubrzanom načinu života, često zaboravljamo na važnost pravilne ishrane, što može dovesti do ozbiljnih zdravstvenih problema. Nažalost, brzina i praktičnost često prevagnu nad kvalitetom, pa se mnogi odlučuju za brza rešenja koja ne obezbeđuju potrebne nutrijente.

Jedan od najčešćih izbora za doručak su peciva iz pekare. Iako su ukusna i lako dostupna, nutricionistkinja Lisa Ričards naglašava da su ova peciva među najgorim opcijama za zdravlje creva. Često se konzumiraju bez razmišljanja, što može dovesti do kratkoročnog užitka, ali i dugoročnih problema. Peciva sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i prerađenog brašna, što može izazvati skokove u šećeru u krvi, a time i dodatne zdravstvene komplikacije.

Osim što doprinose skoku šećera u krvi, ova peciva mogu izazvati i probleme sa težinom i upalne reakcije u telu. 

- Peciva su štetna za zdravlje creva zbog visokog sadržaja šećera i rafinisanog brašna. Ti sastojci doprinose brzim skokovima šećera u krvi, podstiču oslobađanje insulina i potencijalno uzrokuju hroničnu upalu -upozorava nutricionistkinja i dodaje da preterana konzumacija šećera dovodi do nakupljanja masnoće.

Među pekarskim proizvodima posebno se ističu krofne, koje teksturom i slatkim punjenjem mnogima omiljena poslastica.

Takođe, pržene namirnice su često omiljeni izbor mnogih, ali je važno naglasiti da one mogu predstavljati ozbiljnu pretnju zdravlju. Prže se u nezdravim uljima, što dodatno pogoršava situaciju. Ova nezdrava ulja, u kombinaciji s rafinisanim ugljenim hiratima, čine dvostruku pretnju za ljudsko zdravlje. 

Shutterstock/rawf8

Zašto ne treba jesti krofne za doručak

Dugoročno, to može imati ozbiljne posledice, uključujući razvoj insulinske rezistencije. To se dešava kada telo gubi sposobnost efikasnog upravljanja glukozom, što može dovesti do dijabetesa tipa 2 i drugih metaboličkih poremećaja.

Lisa Ričards navodi da krofne sadrže visoke količine rafinisanih šećera, nezdravih masnoća i procesiranih sastojaka. Obično se prave od rafinisanog pšeničnog brašna i prepune su dodanih šećera, što uzrokuje nagli porast nivoa glukoze u krvi pri konzumaciji. Taj iznenadni skok šećera pokreće odgovarajuće povećanje insulina kako bi se regulisao nivo šećera, što dugoročno može biti štetno za organizam i dovesti do insulinske rezistencije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)