Odrasli

OVE NAMIRNICE SU PUNE HEMIKALIJA I ŠEĆERA, A SRBI IH JEDU SVAKI DAN: Nutricionisti otkrivaju koja hrana je najopasnija!

Zaboravite na brzu hranu i gazirana pića.

11.08.2024 19:55

OVE NAMIRNICE SU PUNE HEMIKALIJA I ŠEĆERA, A SRBI IH JEDU SVAKI DAN: Nutricionisti otkrivaju koja hrana je najopasnija!
Shutterstock

Koliko je način ishrane važan za zdravlje, ne treba ni isticati, ali nutricionisti upozoravaju da po svaku cenu treba izbegavati hranu koja je prepuna kalorija, šećera i soli, a sa druge strane sadrži minimum vitamina i minerala.

Dijetetičar Luk Kori objašnjava koje namirnice treba izbegavati, i zašto je ova hrana opasna po zdravlje.

- Mnoge od ovih namirnica sadrže visok procenat šećera i soli što može da dovede do problema sa zdravljem. Obavezno proveravajte etiketu i izbegavajte proizvode sa velikom količinom zasićenih masti i šećera. Zasićene masti se nalaze u puteru, siru, mleku i mesu kao što su kobasice i rebarca. Zato se preporučuju namirnice sa nezasićenim mastima, kao što su morski plodovi i žitarice - navodi Kori. 

Shutterstock

Prerađeno meso treba izbegavati

 

On navodi koje namirnice treba izbegavati po svaku cenu.

Zamrznuta pica

Većina ovih proizvoda ima mnogo kalorija, soli, šećera i zasićenih masti, dok je količina korisnih nutrijenata minimalna.

Gazirana pića

- Ova pića se obično piju u velikim količinama, što drastično povećava količinu unetih kalorija. To može dovesti do povećanja telesne težine i ozbilnih zdravstvenih problema - tvrdi Kori.

Prerađeno meso

- Slanina, kobasica i razne vrste suhomesnatih proizvoda sadrže ne samo mnogo kalorija, soli, već i zasićene masti i nitrate i nitrite. Sve to u kombinaciji može da dovede do raznih bolesti - napominje Kori.

Kofeinski napici

Od kapućina do kafe "za poneti", mnogi ljudi ne mogu da zamisle dan bez ovih napitaka koji mogu da sadrže i do 600 kalorija, kao i velike količine šećera i kofeina. Prevelika količina šećera, na duže staze može da poveća rizuik od kardiovaskularnih bolesti, gojaznosti, upala i visokog krvnog pritiska, prenosi Newsweek.com.  

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)