VIP saveti

ČIM OTVORI OČI JELENA ĐOKOVIĆ PIJE OVO UMESTO KAFE: Zbog toga izgleda 10 godina mlađe, a koža joj je poput bebine

Pokazalo se da nije pogrešila u odluci.

08.09.2024 10:47

ČIM OTVORI OČI JELENA ĐOKOVIĆ PIJE OVO UMESTO KAFE: Zbog toga izgleda 10 godina mlađe, a koža joj je poput bebine
Instagram jelenadjokovicndf

Osim što sportisti vode računa o načinu ishrane, to često rade i njihove supruge. Kao žena jednog od najboljih, Jelena Đoković takođe pazi šta unosi. Poznato je da njen suprug Novak Đoković izuzetno vodi računa šta jede, a isto važi i za nju.

Jednom prilikom objasnila je da njen izbor nikada nije kafa, već čaj od kurkume. Takođe, kada je probala kafu kao i cigarete celu noć je povraćala.

- Probala sam kafu, nije mi se dopala. Zapravo, povraćala sam cele noći posle toga. Probala sam i cigaretu, pa povraćala celu noć. Probala sam i alkohol, povraćala tri dana i oslabila četiri kilograma za to vreme. Probala sam bar nekoliko puta - rekla je Jelena tada.

ATA images

Jelena umesto kafe pije čaj


Ona uopšte ne unosi kofein.

- Ne koristim kofein ni u kakvoj formi. Čak ni u zelenom čaju. Možda kafa ne predstavlja porok za većinu ljudi, ali meni je porok sve što bi moglo da kod mene izazove zavisnost koje ne bih mogla da se oslobodim. Nikad mi se nije dopadala pomisao da izgubim kontrolu nad svojim telom - ispričala je jednom prilikom i pojasnila:

- Ako ne koristim kofein, kako bih se opustila, održala fokus i ostala budna, šta je alternativa? Malo sam istraživala i dobila mnogo dobrih ideja i predloga. Pronašla sam svrhu u promeni načina razmišljanja o hrani, vežbanju, zdravlju generalno. Sve je dobilo više smisla kada sam uložila više vremena kako bih to bolje razumela.

Prednosti kurkume

Kurkuma sadrži bioaktivna jedinjenja sa lekovitim svojstvima

shutterstock.com

Ona bira čaj umesto kafe

Ima moćne antiinflamatorne efekte i veoma je jak antioksidans. Uz to, sadržaj kurkuma u ​​kurkumi je samo oko 1-6% težine.

Kurkumin je prirodno antiinflamatorno jedinjenje

Kurkumin je bioaktivna supstanca koja može pomoći u borbi protiv upale, iako su za postizanje medicinskih rezultata potrebne veoma visoke doze. Ipak, to znači da ima potencijal da se bori protiv upale koja igra ulogu u mnogim zdravstvenim stanjima i bolestima.

Kurkuma može povećati antioksidativni kapacitet tela

Veruje se da je oksidativno oštećenje jedan od mehanizama iza starenja i mnogih bolesti. Uključuje slobodne radikale, visoko reaktivne molekule sa nesparenim elektronima. Slobodni radikali imaju tendenciju da reaguju sa važnim organskim supstancama, kao što su masne kiseline, proteini ili DNK. Kurkumin je moćan antioksidans koji može neutralisati slobodne radikale zbog svoje hemijske strukture.

Kurkumin može da pojača neurotrofni faktor koji potiče iz mozga

Čak i u odraslom dobu, moždani neuroni su sposobni da formiraju nove veze, a u određenim delovima mozga mogu da se umnožavaju i povećavaju broj.

Kurkumin može smanjiti rizik od srčanih oboljenja

Bolest srca je uzrok smrti broj jedan u svetu. Istraživanja sugerišu da kurkumin može pomoći u zaštiti od mnogih koraka u procesu srčanih bolesti. Konkretno, pomaže u poboljšanju funkcije endotela ili obloge krvnih sudova, piše Healthline.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)