Lifestyle

NAJOTROVNIJE POVRĆE SRBI OBOŽAVAJU I TAMANE SAMO TAKO: Pazite, puno je pesticida i treba ga izbegavati u širokom luku

Evo koje liste treba da se čuvate.

10.09.2024 11:25

NAJOTROVNIJE POVRĆE SRBI OBOŽAVAJU I TAMANE SAMO TAKO: Pazite, puno je pesticida i treba ga izbegavati u širokom luku
Shutterstock

Izbegavanje voća i povrća koji su bili tretirani pesticidima može značajno doprineti poboljšanju vašeg zdravlja. 

Švedska istraživanja su pokazala da se pesticidi, uključujući insekte, fungicide i regulatore rasta biljaka, mogu akumulirati u organizmima ljudi, uključujući decu. Međutim, samo dvonedeljno izbegavanje konzumiranja zaražene hrane može značajno smanjiti nivo ovih toksina u telu.

Evo zašto je važno ograničiti unos povrća tretiranog pesticidima:

Zdravlje mozga

Prema dokumentima iz 2008. godine, mnogi pesticidi su identifikovani kao neurotoksični, što znači da mogu negativno uticati na nervni sistem ljudi i životinja. Studije su pokazale da postoji značajna povezanost između izloženosti pesticidima i Parkinsonove bolesti – hroničnog poremećaja kretanja.

shutterstock.com

Mnogi jedu ono što ne bi smeli

Kvalitet vazduha i zagađenje

Izveštaj iz 2011. godine otkrio je da je glifosat glavni uzrok zagađenja vazduha, sa prisustvom u 60% do 100% analiziranih uzoraka. U Evropi, više od 40% podzemnih voda pokazuje prisustvo glifosata, dok su istraživanja u Nemačkoj pokazala tragove ovog pesticida u urinu, krvi i čak u majčinom mleku.

Zdravlje dece

Deca su posebno osetljiva na toksine. Američka akademija za pedijatriju je upozorila da izloženost pesticidima u ranoj fazi života može biti povezana sa povećanim rizikom od raka, smanjenom kognitivnom funkcijom i problemima u ponašanju. Istraživanja su pokazala da predškolska deca izložena pesticidima često imaju lošiju koordinaciju, kraću pažnju i slabiju memoriju u poređenju sa decom koja nisu izložena istim nivoima toksina.

shutterstock.com

Spanać prvi na listi

Da biste smanjili rizik od ovih problema, preporučuje se da se izbegava kupovina sledećih vrsta povrća osim ako nisu organski uzgojeni ili iz vaše bašte:

- Spanać

- Običan i čeri paradajz

- Boranija

- Ljuta i obična paprika

Ove mere mogu vam pomoći da zaštitite svoje zdravlje i zdravlje vaše porodice od potencijalno štetnih efekata pesticida.

BONUS VIDEO: 

Komentari (0)