Odrasli

POVRĆE KOJE MOŽE DA BUDE SMRTONOSNO, AKO GA NE SPREMITE NA PRAVI NAČIN: Šta nikako ne smete da radite?

Ne igrajte se sa prirodom.

05.09.2024 14:45

POVRĆE KOJE MOŽE DA BUDE SMRTONOSNO, AKO GA NE SPREMITE NA PRAVI NAČIN: Šta nikako ne smete da radite?
Schutterstock

Bez povrća nema normalne ishrane, ali čak i biljke koje su riznica zdravlja mogu da postanu opasne, pa čak i smrtonosne ako se ne pripreme na pravi način. A lekari upozoravaju da pojedine biljke nikako ne smete da jedete sirove.

Na listi namirnica s kojima morate da budete veoma oprezni se nalaze:

Proklijali krompir

Normalni krompir, standardni deo ljudske ishrane, naravno nije otrovan. Ali krompir koji je proklinjao i dobio zelenu boju je veoma opasan jer sadrži toksični solanin. Čak i ako skuvate zeleni i proklijali krompir to će izazvati probleme sa stomakom, a u velikim količinama on može da bude i smrtonosan.

Lišće rabarbare

Rabarbara podseća na celer i koristi se najviše u dezertima. Morate da izbegavate lišće koje sadrži velike količine oksalne kiseline, koja može da dovede do oštećenja bubrega. Samo 25 grama oksalne kiseline može da bude kobna doza, ali da biste to uradili morate da pojedete oko pet kilograma lišća.

Bobice špargle

Biljka špargla, proizvodi i otrovne bobice, a svega nekoliko komnada je dovoljno da počnete da povraćate.

Shutterstock

Čuvajte se lišća i stabljika paradajza

Listovi i stabljika paradajza

Plod paradajza naravno nije opasan, ali njegove stabljike i listovi mogu da izazovu velike probleme. U Srednjem veku su se mnogi plašili paradajza, i nisu ga uopšte gajili. Tomatin koji se nalazi u stabljikama i lišću može da izazove glavobolju i nesvesticu.

Sirovi pasulj

Pasulj sadrži toksin lektin, i zbog toga mora da se prokuva najmanje 10 minuta pre upotrebe. Sa druge strane, sporo kuvanje pasulja, koji nije bio prokuvan, samo drastično povećava njegovu toksičnost.

Pečurke

Pečurke koje se prodaju u supermarketima su bezopasne, ali sve popularnije divlje gljive, mogu da budu smrtonosne, i pojedine mogu da vas ubiju posle samo jednog zalogaja. Zato, ako niste ekspert za pečurke, ne konzumirajte bilo šta ako niste sigurni da je to zdravo, prenosi usatoday.com.

BONUS VIDEO: 

 

Komentari (0)