Odrasli

OPREZ! AKO URADITE OVO, MED SE PRETVARA U OTROV: Zbog jedne greške, najzdravija namirnica postaje opasna po zdravlje!

Ključna je temperatura na kojoj čuvate ovu namirnicu.

12.08.2024 13:35

OPREZ! AKO URADITE OVO, MED SE PRETVARA U OTROV: Zbog jedne greške, najzdravija namirnica postaje opasna po zdravlje!
Shutterstock

Bez meda je teško zamisliti život, i mnogi smatraju da je on najzdravija namirnica. Međutim, med će se brzo pretvoriti u otrov ako ga podgrevate na visokoj temperaturi ili ga dodajete u ključalu vodu, upozoravaju stručnjaci.

Kada se, posle izvesnog vremena, med zgusne, mnogi ga stavljaju u vrelu vodu kako bi se razredio, a to može da bude kobna greška. Isto važi i za dodavanje meda u vreli čaj sa tek proključalom vodom.

Naime, ako pripremate čaj, nikako nemojte da ga stavljate u ključalu vodu, već tek kada se voda ohladi i kada njena temperatura ne prelazi 40 stepeni Celzijusa.

Med proizvodi supstancu pod nazivom dioksometil (HMF) u ključaloj vodi, a to je otrov, napominju stručnjaci.

Kada se med podgreva ili kuva, šećer i fruktoza menjaju svoj hemijski sastav kao rezultat takozvanog efekta "Maillard Reaction". Takođe, zagrevanje ili čuvanje meda tokom dužeg perioda povećaće proizvodnju toksične supstance HMF.

shutterstock.com

Na koje detalje morate da obratite pažnju?

Inače, HMF se ne nalazi samo u medu, već se ovaj otrov stvara svaki put kada se šećer zagreva i karamelizuje.  

Utvđeno je da HMF kod ljudi može da utiče na kožu i disajne organe, a može da dovede i do promene hromozoma. HMF prvo napada zaštitni sloj epitela u plućima i crevima.

Temperatura na kojoj se med čuva je od najveće važnosti. Istraživanja pokazuju da med koji je više od godinu dana stajao na temperaturi od 20 do 30 stepeni Celzijusa, ima nivo HMF-a između 118 i 1.139 mg/kg. Druga studija je utvrdila da kada se med čuva na sobnoj temeperaturi, nivo HMF-a  je od 3.18 do 703.10 mg/kg.

A kao normalna referentna vrednost se uzima nivo HMF-a između 40 i 80 mg/kg, prenosi Lifespa.com.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)