Tetka Saveta

UKOLIKO VOLITE PILETINU, OVO MORATE ZNATI: 4 sigurna znaka da je ona pokvarena!

Evo i koliko dugo je možete držati u frižideru sirovu, a koliko obrađenu.

22.02.2024 16:10

UKOLIKO VOLITE PILETINU, OVO MORATE ZNATI: 4 sigurna znaka da je ona pokvarena!
Shutterstock

Piletina je jedna od najčešće konzumiranih namirnica, ali je takođe podložna bakterijskoj kontaminaciji i infekciji salmonelom. Zbog toga je važno pravilno skladištiti i pripremati pileće meso, kako bi mogućnost infekcije bila sprečena.

Uslovi skladištenja

Važno je znati da sirova piletina ne treba da stoji u frižideru duže od 24 do 48 sati, dok termički obrađena piletina može da stoji u frižideru između tri i četiri dana. Pored toga, preporučuje se čuvanje sirovog mesa u zatvorenoj posudi kako bi se izbeglo curenje soka i kontaminacija druge hrane u frižideru.

shutterstock.com

Evo koliko dugo piletina treba da stoji u frižideru

Kako prepoznati pokvarenu piletinu

Postoji nekoliko znakova koji ukazuju na to da je piletina pokvarena. Promena boje mesa, pojava neprijatnog mirisa sličnog amonijaku, sluzava tekstura i pojava zeleno-sive nijanse ukazuju na to da je meso pokvareno i nije pogodno za konzumaciju.

Proverite datum isteka: Piletina kojoj je prošao preporučeni rok trajanja, bilo da je kuvana ili sirova, najverovatnije više nije dobra za jelo.

Promena boje: Ako primetite pojavu zelenkasto-sive nijans, ni u kom slučaju ne jedite piletinu, jer to znači početak buđi.

Miris: Kada počne da se kvari, pileće meso dobija neprijatan miris sličan amonijaku. Uzmite u obzir da mariniranje i dodavanje začina može samo da zavara.

Tekstura: Piletina koja je ljigava na dodir je definitivno pokvarena. Ispiranje neće pomoći u uništavanju bakterija, pa nemojte jesti ovo meso.

Foto: Shutterstock

Uživajte u omiljenom mesu bez bojazni da je pokvareno

Važnost pravilne pripreme

Stručnjaci naglašavaju da je važno prethodno pripremljenu piletinu dobro zagrejati kako bi se uništile bakterije i sprečila mogućnost zaraze. Konzumiranje pokvarene piletine može dovesti do groznice, dijareje, povraćanja i dehidracije, kao i potencijalne infekcije salmonelom. Zbog toga je važno poštovati preporuke stručnjaka kako bi se osigurala sigurnost konzumirane hrane.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)