Dijeta

DIJETA OD 5 DANA TOPI KILOGRAME I USPORAVA STARENJE: Evo šta je FMD ishrana za koju stručnjaci tvrde da će vas preporoditi

Naučnici otkrivaju najbolju hranu za postizanje "efekta podmlađivanja"

20.02.2024 15:00

DIJETA OD 5 DANA TOPI KILOGRAME I USPORAVA STARENJE: Evo šta je FMD ishrana za koju stručnjaci tvrde da će vas preporoditi
shutterstock.com

U današnje vreme fizički izgled je visoko na ceni, te su teretane pune vrednih vežbača koji pokušavaju u što kraćem roku da dovedu svoje telo do savršenstva. Oni koji ne vole fizičke aktivnosti pribegavaju raznim dijetama. Neke od njih su se pokazale i kao kontraproduktivne. Rezultati su se brzo postizali, ali se i za kratko vreme vraćala pređašnja kilaža i još neki kilogram više. Neretko su se pokazale i loše po zdravlje, posebno jer su pojedini načini ishrane bili neprovereni i bez odobrenja lekara ili nutricionista.

Međutim, sada stižu dobre vesti. Istraživači su otkrili da su ljudi koji su pratili dijetu koja oponaša post (FMD) snizili svoju biološku starost u proseku za dve i po godine. Takođe su smanjili rizik od zdravstvenih stanja povezanih sa godinama kao što su rak, dijabetes i bolesti srca. Naučnici navode da učesnici uz ovaj način ishrane smanjuju insulinsku rezistenciju i masnoću jetre i usporavaju starenje imunog sistema. 

- Ovo je prva studija koja pokazuje da intervencija zasnovana na hrani koja ne zahteva hronične promene u ishrani ili druge promene načina života može učiniti ljude biološki mlađim. Ovo se zasniva i na promenama faktora rizika za starenje i bolesti, i na validiranoj metodi razvijenoj za procenu biološke starosti - poručio je profesor Valter Longo, viši autor studije.

shutterstock.com

Ishrana koja topi kilograme slična je postu na vodi

FMD, kreiran od strane laboratorije na USC Leonard Davis School of Gerontologi u Kaliforniji, je petodnevna dijeta koja je bogata zdravim nezasićenim mastima i ima malo ukupnih kalorija, proteina i ugljenih hidrata. FMD je dizajniran tako da oponaša efekte posta samo na vodi, dok i dalje obezbeđuje neophodne hranljive materije. Rečeno je uspeva da "prevari" telo da oslobodi enzime i druge hemikalije koje su povezane sa dugovečnošću. Stil posta takođe treba da olakša ljudima da ga prate i drže. Profesor Longo i njegov tim analizirali su efekte FMD-a u dve populacije kliničkih ispitivanja, svaka sa muškarcima i ženama starosti od 18 do 70 godina. Učesnici su prošli tri do četiri mesečna ciklusa FMD-a, tokom kojih su se pridržavali dijete pet dana, a zatim su jeli "normalnu" ishranu 25 dana.


Dok su se držali FMD-a, konzumirali su stvari poput biljnih supa, energetskih pločica, energetskih napitaka, čipsa i čaja, sve su to bile podeljene tokom pet dana. Takođe, dobili su dodatak koji je obezbedio visok nivo minerala, vitamina i esencijalnih masnih kiselina. Prvog dana su pojeli 1.010 kalorija. Ovo se smanjilo na 717 u danima od dva do pet. Njihova ishrana je prvog dana bila 46 odsto masti, 43 odsto ugljenih hidrata i 11 odsto proteina, zatim 44 odsto, 47 odsto i devet odsto ostalih. U međuvremenu, kontrolnoj grupi je naloženo da jede ili „normalnu“ ili mediteransku ishranu – što je ono što su učesnici FMD-a jeli tokom svog „odmora“.

Rezultati, objavljeni u časopisu Nature Communications, otkrili su da su oni u grupi sa FMD imali manji rizik od dijabetesa, uključujući manju insulinsku rezistenciju i smanjene nivoe HbA1c. Takođe su imali smanjenu masnoću u stomaku i jetri, što je povezano sa smanjenim rizikom od metaboličkog sindroma – i povećan odnos limfoida i mijeloida, što je pokazatelj mlađeg imunog sistema. 

Dalja statistička analiza obe kliničke studije pokazala je da su učesnici FMD smanjili svoju biološku starost u proseku za dve i po godine, nezavisno od gubitka težine.

Shutterstock

Autori istraživanja tvrde da dijeta ima efekat pod mlađivanja organizma

'Biološka starost' je mera koliko dobro ćelije i tkiva osobe funkcionišu, za razliku od hronološke starosti, koliko dugo ste živi. Naučnici veruju da FMD ima „podmlađujuće efekte na imuni sistem“.

- Ova studija je prvi put pokazala dokaze o biološkom smanjenju starosti iz dva različita klinička ispitivanja, praćena dokazima o podmlađivanju metaboličke i imunološke funkcije - rekao je profesor Longo, piše San.

Prvi autor, profesor Sebastijan Brandhorst, dodao je:

- Naša studija takođe pruža veću podršku potencijalu FMD-a kao kratkoročne, periodične, ostvarive dijetetske intervencije koja može pomoći ljudima da smanje rizik od bolesti i poboljšaju svoje zdravlje bez opsežnih promena načina života. Tim se nada da će njihovi nalazi ohrabriti više lekara širom Evrope i SAD da preporuče FMD pacijentima sa većim faktorima rizika od bolesti, kao i tipično „zdravim“ ljudima koji bi mogli biti zainteresovani za druge prednosti – uključujući mlađu životnu dob.

Prethodno istraživanje profesora Longa pokazalo je da kratki, periodični ciklusi FMD-a mogu promovisati regeneraciju matičnih ćelija i smanjiti neželjene efekte hemoterapije.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)