Tetka Saveta

POSLE DVA DANA HLEB VAM JE TVRD KAO KAMEN: Ovo je 5 fantastičnih načina da sačuvate njegovu svežinu

Usled neadekvatnog čuvanja ova namirnica može vrlo brzo i da se ubuđa pa ga morate baciti u kantu za đubre.

10.10.2023 12:00

POSLE DVA DANA HLEB VAM JE TVRD KAO KAMEN: Ovo je  5 fantastičnih načina da sačuvate njegovu svežinu
shutterstock.com

Bez obzira koju vrstu hleba koristite većina domaćuica ima isti problem, već posle dva dana hleb je tvrd kao kamen. Čak i onaj koji ima produženu svežinu će se ubuđati ili postati nejestiv posle nekoliko dana. 
Kako je za portal "Food and Wine" objasnila Madelin Osten stručnjak za hleb i peciva u jednoj pekari u Majamiju postoje brojni načini kako da se sačuva svežina hleba.

- Najvažnije je na koji način čuvate hleb kako biste izbegli pojavu buđi usled previše vlage ili da vam se hleb toliko svrdne da bude kao kamen. Kutije za čuvanje hleba su odličan način da zadržite njegovu svežinu, jedino je neophodno da redovno čistite ove kutije kako bi hleb bio bezbedan za upotrebu - rekla je ona.

Srećna republika vam donosi pet fantastičnih načina kako da zadržite svežinu hleba duže vreme i na taj način sprečite njegovo bacanje, ali i bespotrebno trošenje novca.

shutterstock.com

Uz savete za pravilno čuvanje hleb će zadržati svežinu duže vremena

1. Papir a ne plastika

Hleb nikad nemojte čuvati u plastičnim kesama jer na taj način ne može da diše i vrlo brzo će se ubuđati usled kondenzovanja vode. Ovo se posebno odnosi na hleb koji ste kupili dok je bio još vruć. Umesto plastičnih koristite papirene kese, a okrajak uvek vratite na isečeni deo kako bi se zadržala svežina ostatka hleba.

2. Celer

Postoji jednostavan trik kako da svežinu hleba zadržite više dana. U Kesu u kojoj ga čuvajte ubacite stabljiku očišćenog celera. Ovo povrće je bogato vodom i hleb će iz celera crpeti vlagu i tako ostati svež duže vremena.

3. Važno je mesto

Mesto na kome čuvate hleb je od ključne važnosti. nemojte ga držati u frižideru jer će vlaga dodatno uticati da se ubuđa. Takođe, izbegavajte da ga držite u blizini šporeta ili mašine za pranje sudova. zašto? Zato što prilikom kuvanja para iz hrane će natapati hleb. Isto važi i za mašinu za pranje sudova.

pexels.com

Višak hleba možete čuvati i u zamrzivaču

4. Kese za čuvanje

Ukoliko niste ljubitelj kutija za čuvanje hleba umesto njih kupite višekratne kese za skladištenje ove namirnice. Dugotrajnije su od papirnih kesa koje se brzo raspadnu, a opet su dovoljno prozračne da hleb može da diše. Ove višekratne kese mogu da se peru i koriste dugo vremena.

5. Zamrznite hleb

Ukoliko vam je ostao višak hleba možete da čuvati u zamrzivaču. Ukoliko hleb umotate u jedan sloj providne folije hleb će vam u zamrzivaču će vam potrajati mesec dana, a ako ga umotate u dva sloja ostaće svež i do šest meseci. Nakon što ga izvadite iz zamrzivača ostavite ga jednostavno da se odmrzne, a ako želite da bude topao i hrskav ubacite ga na kratko u rernu i biće svež kao da ste ga tek kupili. Važno je znati da kad jednom izvadite hleb iz zamrzivača nemojte ga više vraćati nazad. 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)