U savremenom dobu kada je sve postalo instant retko kada smo u prilici i da vidimo pravi hleb po prodavnicama marketa, a kamoli da izdvojimo vreme da sami umešamo takvo ukusno pecivo. Uglavnom mnogi kupuju tost ili bilo koji dugotrajniji, zapakovani hleb. Ukoliko vam je dosadilo da nikada nemate tu svežu ili ste primetili da ste na pragu zime dobili neko kilo više pa želite da otpočnete novi list u vidu zdravije ishrane, evo jednog recepta za hrskavi hleb koji će vas oduševiti. U pitanju je pecivo po švedskom receptu koje će se dopasti svima koji i inače vole hleb od ražanog brašna.
Sastojci:
- 3,5 dl ražanog brašna
- decilitar ulja (maslinovo ili suncokretovo)
- 2 dl hladne vode
- 3 velike kašike susama
- 3 velike kašike lana
- 3 velike kašike suncokreta
- kašičica praška za pecivo
- 1,5 kašičica soli
Priprema:
U posudu sipati vodu, dodavati brašno i prašak za pecivo i mešati, a zatim dodati sve semenke, susam, lan, so i ulje dok se ne dobije ujednačena masa.
U tepsiju izliti taj sadržaj, lepo ga raspodeliti i poravnati rukama. Nožem napraviti oblike koje hoćete, najbolje ga je iseći na štangle. Možete koristiti što širu tepsiju, da bi bilo tanje. Peći u zagrejanoj rerni oko 20 min, tačnije dok ne vidite da je vaše ukusno pecivo hrskavo.
Uživajte uz namaz po želji!
BONUS VIDEO:
Komentari (0)