Tetka Saveta

KAKO DA HLEB NE BUDE TVRD: Kada ovo povrće dodate u testo biće mekano kao puter (FOTO)

Uživaćete u svakom zalogaju omiljene namirnice.

24.02.2023 10:00

KAKO DA HLEB NE BUDE TVRD: Kada ovo povrće dodate u testo biće mekano kao puter (FOTO)
shutterstock.com

Iako se u većini domova danas ne pravi često domaći hleb, svi se možemo složiti da je on, ipak, mnogo ukusniji nego bilo koji kupovini. Oni koji još uvek imaju bake i deke na selu itekako mogu primetiti razliku u načinu pravljenja i ukusu ove osnovne životne namirnice. Možda deluje kao da je naučna fantastika, ali za izradu domaćeg hleba zaista ne treba puno vremena niti truda. Da bi on bio sočan i mekan, gotovo puterast, potrebno je dodati mu samo jednu namirnicu. Rezultat će biti fantastičan.

Srećna Republika otkriva vam kako da hleb ne bude tvrd prilikom pravljenja testa.

shutterstock.com

Napravite sočne kajzerice

 

Sastojci:

  • 2 kuvana krompira
  • 500 g brašna
  • 2 kašičice šećera
  • 7 g suvog kvasca
  • 230 g vode ( po potrebi)
  • 2 kašičice soli
  • 30 g ulja

Priprema:

Izbockajte kuvani krompir pa ga stavite u mikrotalasnu na 7 minuta minuta pa zatim izgnječite. U većoj činiji pomešajte krompir, brašno, šećer, ulje, so, kvasac, pa zamesite testo rukama. Izvadite na pobrašnjenu površinu pa još malo mesite. Činiju, u kojoj ste malopre mesili premažite uljem pa vratite testo, pokrijte i ostavite da odmara oko dva sata da ostoji. 

Nakon toga razvijte testo u oblik vekne pa zasecite na 6 delova. Od svakog dela pravite male loptice (kajzerice) i ređajte u pleh obložen pek papirom. Prekrijte zatim pleh prijanjajućom folijom pa ostavite 20 min tako. Pecite na 180 stepeni pola sata. Hleb je najbolje seći kada se malo prohladi.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)