Jela sa mesom

DA LI STE PROBALI KORN DOG? Može se praviti za doručak ili večeru, ovo jelo obožavaju sve generacije (FOTO)

Ako volite da jedete hot dog, u receptu koji vam donosimo tek ćete uživati.

05.02.2023 08:00

DA LI STE PROBALI KORN DOG? Može se praviti za doručak ili večeru, ovo jelo obožavaju sve generacije (FOTO)
shutterstock.com

Hot dog je brza hrana koja je pre više decenija osvojila svet. Viršle u kifli sa začinima i dodacima jednostavno se prave te su bile najpopularnije na uličnim prodajama u svakom kvartu. Sve koji su odrastali na ovom jelu oduševiće njegova "unapređena" verzija koja se zove korn dog.

Ovde se zapravo radi o viršli u testu od kukuruznog brašna koje još boljeg ukusa od standardnog hot doga na kakav smo već navikli. Ono što je bitno, jednostavno se pravi te uvek možete oduševiti prijatelje koji se nenajavljeno pojave na vašim vratima.

 

Sastojci:

  • 10 viršli
  • 200 gr mekog brašna + brašno da se uvaljaju viršle
  • 140 gr kukuruznog griza ( palenta )
  • 1 kašičica šećera 
  • 1 ravna kašika soli
  • 10 gr ( 1 kesica ) praška za pecivo
  • 200 ml mleka
  • 2 cela jaja
  • ulje za pečenje, dosta ulja
  • čačkalice za ražnjiće

Priprema:

Prvo pravimo smesu za umakanje viršli. Pomešati oba brašna, dodati prašak za pecivo, so i šećer i izmešati. Ulupati jaja pa dodati mleko i ovu smesu sipati u brašno i mešati. Mešamo žicom ili mikserom, kako je kome lakše dok ne umutimo da nema grudvica. Ostavimo da odstoji 15 – 20 minuta da prašak za pecivo počne da “radi” a gluten se “smiri”. Uzeti čačkalice za ražnjiće pa prvo izmeriti da li mogu da stanu u tiganj ili širu šerpu u kojoj ćete peći. Nabosti viršle na čačkalice, skoro do kraja. Uzeti jednu dugačku uspravnu čašu i sipati smesu skoro do kraja, ostavite otprilike 2 cm do kraja čaše jer će se smesa podići kada umočite viršlu. Mase ima dovoljno za svih 10 viršli samo što ćete zadnju uz pomoć kašičice uvaljati do kraja. Sipati dosta ulja u tiganj ili šerpu i ostaviti da se zagreje na jačoj vatri. Ulja treba da ima dosta kao kada se krofne peku, ili pancerote. Uvaljati viršlu u brašno, pa uspravno umočiti u čašu sa smesom od kukuruznog brašna pa spustiti u vrelo ulje. Ne brinite, donji deo se već oblikovao a brzo okrećemo da se i gornji deo oblikuje jer ako ostavimo tako a viršla se sama odmah ne okrene, onda će na gornjem delu krenuti da se odvaja smesa i neće biti lepo duguljasto nego više pljosnato. Znači, stavimo u vrelo ulje, brojim do 7 i okrećemo, posle pečemo dok ne porumeni, zavisno kako volite, više ili manje pečenije. Pečene korn dogove stavljamo na ubrus da se ocede i služimo tople uz prelive po želji.

shutterstock.com

Korn dog sa kaškavaljem

 

Za one koji vole malo jače obroke, posle pečenja dok su još vrući, korn dogove možemo posuti rendanim kačkavaljem kako bi se on potpuno otopio na njima.

 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)