Slatkiši

SUTLIJAŠ SA GODŽI BOBICAMA: Brza poslastica od samo 3 sastojka na kojoj će vam jetra biti zahvalna!

Dezert koji je osvojio svet može se jesti topao ili hladan.

20.01.2023 18:30

SUTLIJAŠ SA GODŽI BOBICAMA: Brza poslastica od samo 3 sastojka na kojoj će vam jetra biti zahvalna!
shutterstock.com

Sutlijaš potiče iz Turske, ali se tradicionalno priprema i u Srbiji, Bugarskoj, Severnoj Makedoniji i u mnogim državama u svetu. Samo tri sastojka u pravim količinama bila su dovoljna za kreiranje preukusne poslastice koja je osvojila Balkan.

Kako biste napravili najbolji sutlijaš, recept treba da sadrži kvalitetne i proverene sastojke uz koje ćete kreirati kremastu strukturu po kojoj je taj dezert poznat. Za poslasticu se uglavnom bira pirinač kratkog zrna zbog većeg sadržaja skroba koji je zaslužan za kremastu teksturu sutlijaša.

Srećna republika vam donosi recept za malo neobičniji sutlijaš od uobičajenog. Reč je o sutlijašu sa godži bobicama. Godži bobice postale su popularne zbog ogromnog broja lekovitih i hranljivih svojstava, u prvom redu antioksidanata, i zbog toga se svrstavaju u superhranu. Možda ćete se iznenaditi, ali ta namirnica od davinina uspeva i u Srbiji.

Sastojci:

  • čaša pirinča kratkog zrna
  • 2 čaše vode
  • 4 čaše mleka
  • 8 kašika šećera
  • 100 grama godži bobica

Priprema:

Pirinač ocistiti, oprati i kuvati u vodi uz stalno mešanje. Kad voda skoro skroz uvri, smanjiti temperaturu (na 1,5) i sipati čašu mleka. Kad uvri, dodati drugu čašu mleka i šećer. Povremeno promešati i kad tečnost uvri, dodati još dve čaše mleka. Ukuvati i toplo sipati u činije. Kada se prohladi posuti svaku činiju sa po nekoliko godži-bobica.

Po želji, možete odati i malo cimeta.

Prijatno! 

BONUS VIDEO:

Komentari (0)