Ekleri se prave od testa sličnog onom koje se koristi za profiterole ili princes-krofne, a puni se kremom i preliva topljenom čokoladom. Ime potiče od francuske reči ekler koja znači svetlost munje. Donosimo vam najjednostavniji i najbrži recept za slatkiš koji obožavaju sve generacije.
Sastojci:
Za koru:
- šolja vode
- šolja ulja
- 400 gr brašna
- 3 jaja
Za krem:
- 1/2 l mleka
- 2 pudinga od vanile
- 2 kesice šlaga
- 100 gr čokolade za kuvanje
- 4 kašike šećera
Priprema:
Vodu i ulje staviti da provre pa skloniti sa vatre. U tu smesu staviti brašno i mešati dok se ne zgusne. Kad se smesa prohladi i bude mlaka, dodati jaja, pa sve umutiti mikserom. Zagrejati rernu na 200 stepeni, a u međuvremenu špricem u tepsiju istiskajte smesu. Kad eklere stavite u rernu ne otvarajte je 15 minuta da kolačići ne bi splasnuli. U pola litra mleka skuvati dva pudinga od vanile i 4 kašike šećera, pa ostaviti da se skroz ohlade. Dodati izmiksovan šlag od jedne kesice. Pečen ekler preseći na pola, pa špricem naneti krem na jednu polovinu. Umutiti drugu kesicu šlaga pa špricem našarati preko krema. Poklopiti drugim delom biskvita, pa otopiti čokoladu i premazati preko kolačića.
Uživajte!
Komentari (0)