Štrudla sa makom ili "makovnjača", kako je pojedini zovu, jedan je od najpopularnijih kolača u Srbiji. Pravi se već više od 200 godina, a mnogi ne znaju da zapravo postoje dve vrste ove štrudle - vojvođanska, koju su na sever doneli Austrougari, i južnjačka varijanta, koja potiče iz Otomanskog carstva. Vojvođanska štrudla sa makom ima tanje testo i bogat nadev sa makom u koji se dodaje malo mleka, meda ili vanile da bude sočniji. Južnjačka varijanta ima malo deblje, pufnastije testo, kao za hleb i kolače, dok je nadev nešto tanji u odnosu na vojvođansku.
Srećna republika vam poklanja starinski recept za štrudlu sa makom na južnjački način.
Sastojci za testo:
- 500 g brašna (meko tip 400)
- 1 kesica suvog kvasca (ili 20 g svežeg)
- 250 ml mleka (mlakog)
- 80 g šećera
- 80 g putera (istopljenog) ili 100 ml ulja
- 1 jaje
- 1 prstohvat soli
- korica 1 limuna (po želji)
- 1 kesica vanilin šećera
Sastojci za fil od maka:
- 200 g mlevenog maka
- 150 ml mleka
- 100 g šećera
- 1 kesica vanilin šećera
- 50 g suvog grožđa (po želji)
- 1 kašičica rendane limunove kore ili malo cimeta (po želji)
Za premazivanje:
- 1 jaje
- 1 kašika mleka
Priprema:
U mlako mleko dodajte kašičicu šećera i kvasac, pa ostavite desetak minuta da nadođe. U velikoj posudi pomešajte brašno, šećer, so, vanilin šećer i rendanu limunovu koricu. Dodajte nadošli kvasac, jaje i istopljeni puter i zamesite glatko, mekano testo. Pokrijte krpom i ostavite da naraste oko 60 minuta dok se testo ne udvostruči.
Dok testo nadolazi, pripremite fil. U šerpi zagrejte mleko sa šećerom i vanilin šećerom do ključanja. Sklonite s vatre i ubacite mleveni mak, suvo grožđe i koricu limuna ili cimet. Promešajte sve dobro i ostavite da se ohladi.
Nadošlo testo podeli na dva dela (za dve štrudle) i svaki deo razvucite na debljinu od jednog centimetra. Premažite filom od maka ravnomerno, ali ostavite do dva centimetra prazno uz rubove. Uvijte u rolat i nežno pritisnite krajeve da se zatvore. Stavite štrudle na pleh obložen papirom za pečenje. Premažite štrudle umućenim jajetom sa malo mleka i ostavite ih 20 minuta da se "odmore".
Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 180°C oko 30 do 35 minuta, dok ne dobiju lepu zlatnu boju. Kad se štrudla ohladi, posuti prah šećerom.
Uživajte!
Komentari (0)