Okrugle, bobičaste i neverovatno ukusne. Fritule su često na trpezi u balkanskoj kuhinji, a najsličniji su im uštipci ili krofne koje su mnogima neodoljive. U zavisnosti od toga šta volite, možete ih kombinovati sa nekim džemom, međuim, njima je dovoljno posipanje šećerom i spremne su za konzumiranje. Ali pre toga, evo domaćeg recepta za koji vam je potrebno samo malo vremena i dobre vodlje.
Sastojci:
- 4 dl jogurta
- 2 jaja
- 2 vanilin šećera
- malo soli
- 2 kašičice šećera
- 20 kašika glatkog brašna
- prašak za pecivo
- kašika rakije ili piva
- ulje za prženje fritula
Priprema:
Sve navedene sastojke (sem ulja) sjediniti u glatku smesu i proveriti da se smesa ne razliva preko kašike. U tom slučaju malo dodati brašna. Kašikom ili prstima vaditi lagano smesu iz posude i spuštati u dobro ugrejano ulje, ali ne sme biti prevruće. Čim porumene, neophodno je okrenuti ih na drugu stranu. Ako ste na šporetu pripremili dosta ulja za prženje, onda će se one same okretati. Vaditi ih u činiju u koju ste prethodno stavili ubrus ili salvete kako bi upili višak ulja. Posuti ih šećerom.
Komentari (0)