Jela bez mesa

RECEPT ZA PROJU SA SIROM: Baš ovako su nam je pripremale bake, a uspeva iz prvog puta!

Proja ostavlja otvorene mogućnosti u vidu sastojaka za dodavanje.

Slika Autora
byAna Đelić

27.08.2025 08:01

RECEPT ZA PROJU SA SIROM: Baš ovako su nam je pripremale bake, a uspeva iz prvog puta!
Shutterstock/Liudmyla Chuhunova

Proja je jedno od onih jela koje odmah budi uspomene na detinjstvo i mirise iz bakinog šporeta na drva. Jednostavna, skromna i ukusna, proja je decenijama bila nezaobilazna na srpskim trpezama - nekad kao svakodnevni obrok, a danas i kao pravo domaće zadovoljstvo kome se uvek rado vraćamo. Svaka baka imala je svoj mali trik: neko je dodavao kajmak, neko jogurt, a ponegde se pravila i bez sira, samo sa kukuruznim brašnom i vodom. Upravo ta jednostavnost i miris zapečene korice čine da proja zauvek ostane simbol topline doma i zajedničkog okupljanja oko stola.

Sastojci:

  • 3 jaja
  • 200 g sitnog sira 
  • 200 g kukuruznog brašna
  • 100 g pšeničnog brašna
  • prašak za pecivo
  • 200 ml jogurta ili kiselog mleka
  • 100 ml ulja
  • malo soli (po ukusu, zavisi od sira)

Priprema:

U većoj činiji umutiti jaja, pa dodati jogurt i ulje. U smesu ubaciti izmrvljeni sir i lagano promešati. Pomešati kukuruzno i pšenično brašno sa praškom za pecivo, pa postepeno dodavati u smesu uz lagano mešanje. Posoliti po ukusu (ako je sir slan, paziti da ne preterate).

Smesu izliti u podmazan i brašnom posut pleh ili tepsiju.

Peći u prethodno zagrejanoj rerni na 200°C oko 30 minuta, dok proja ne dobije zlatno-smeđu koricu.

BONUS VIDEO:

Komentari (0)