Seljačka proja koja se pravi samo od kukuruznog brašna, projara sa sirom i projice sa jajima i sirom obavezne su na trpezama u kućama širom Srbije tokom zime.
Ukoliko volite peciva koja sadrže kukuruzno brašno, isprobajte provereni recept za starinske projice koje su pravile domaćice u niškom kraju još početkom prošlog veka. Ove projice možete da napravite za svega desetak minuta, i to bez upotrebe miksera, a njihova prednost je u tome što dugo ostaju sveže. Možete ih napraviti danas i ostaviti u posudi koju ste prekrili prozirnom folijom – projice će biti meke i sveže i posle pet dana.
Prilikom odmeravanja sastojaka koristite starinske male šoljice za kafu u koje staje 50 mililitara tečnosti.
Sastojci:
- 4 jaja
- 10 kašika običnog brašna
- 8 kašika kukuruznog griza
- kesica praška za pecivo
- 4 šoljice mleka (200 ml)
- 3 šoljice ulja (150 ml)
- 200 g sira
- soli po ukusu
Priprema:
U dublju činiju sipajte obično brašno, kukuruzni griz i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte četiri jaja, ulje i mleko, pa sve sjedinite varjačom. Smesa će biti veoma retka, ali to ne bi trebalo da vas brine - baš tako i treba da izgleda pre nego što je razlijete u silikonske kalupe.
Kad je smesa za projice ujednačena, izdrobite sir, pa ga dodajte i probajte da li je smesa dovoljno slana. Ako nije, dodajte soli po ukusu, promešajte još jednom i razlijte smesu u silikonske kalupe za projice.
Po želji, pre nego što kalupe stavite na tepsiju i uključite rernu, projice pospite susamom, kimom ili makom.
Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Vruće projice služite uz kiselo mleko, jogurt ili kefir.
Komentari (0)