Jela bez mesa

PROJICE SA SIROM PO STARINSKOM RECEPTU: Napravite ih danas, biće sveže i posle pet dana!

Za pripremu testa neće vam biti potrebno duže od deset minuta, a ukus će vas oduševiti.

22.12.2023 14:00

PROJICE SA SIROM PO STARINSKOM RECEPTU: Napravite ih danas, biće sveže i posle pet dana!
shutterstock.com

Seljačka proja koja se pravi samo od kukuruznog brašna, projara sa sirom i projice sa jajima i sirom obavezne su na trpezama u kućama širom Srbije tokom zime.

Ukoliko volite peciva koja sadrže kukuruzno brašno, isprobajte provereni recept za starinske projice koje su pravile domaćice u niškom kraju još početkom prošlog veka. Ove projice možete da napravite za svega desetak minuta, i to bez upotrebe miksera, a njihova prednost je u tome što dugo ostaju sveže. Možete ih napraviti danas i ostaviti u posudi koju ste prekrili prozirnom folijom – projice će biti meke i sveže i posle pet dana.

Prilikom odmeravanja sastojaka koristite starinske male šoljice za kafu u koje staje 50 mililitara tečnosti.

Sastojci:

  • 4 jaja
  • 10 kašika običnog brašna
  • 8 kašika kukuruznog griza
  • kesica praška za pecivo
  • 4 šoljice mleka (200 ml)
  • 3 šoljice ulja (150 ml)
  • 200 g sira
  • soli po ukusu

Priprema:

U dublju činiju sipajte obično brašno, kukuruzni griz i prašak za pecivo, pa promešajte. Dodajte četiri jaja, ulje i mleko, pa sve sjedinite varjačom. Smesa će biti veoma retka, ali to ne bi trebalo da vas brine - baš tako i treba da izgleda pre nego što je razlijete u silikonske kalupe.

Kad je smesa za projice ujednačena, izdrobite sir, pa ga dodajte i probajte da li je smesa dovoljno slana. Ako nije, dodajte soli po ukusu, promešajte još jednom i razlijte smesu u silikonske kalupe za projice.

Po želji, pre nego što kalupe stavite na tepsiju i uključite rernu, projice pospite susamom, kimom ili makom.

Pecite na 180 stepeni oko 25 minuta. Vruće projice služite uz kiselo mleko, jogurt ili kefir.

Prijatno!

BONUS VIDEO:

Komentari (0)