Jela bez mesa

POSNA CARSKA PITA, BRZA I IZDAŠNA: Ako je ovako pripremite, ostaće sveža i meka danima

Idealna je kao predjelo na slavskoj trpezi.

11.12.2023 08:00

POSNA CARSKA PITA, BRZA I IZDAŠNA: Ako je ovako pripremite, ostaće sveža i meka danima
Pixabay.com

U vreme Božićnog posta domaćice koje obeležavaju krsnu slavu trude se da na trpezu iznesu što više posnih đakonija. Najveći izazov je pripremiti predjelo koje će biti ukusno poput mrsnog. Osim pita od gotovih kora koje nadevamo prazilukom, pečurkama, kupusom i krompirom, kao i klasične seljačke proje, posna slavska trpeza podrazumeva i carsku pitu bez jaja, mleka, šunke i sira.

Ukoliko do sada niste probali da napravite posnu carsku pitu, recept koji vam donosimo postaće vam jedan od omiljenih.

Sastojci:

  • 3 šoljice običnog belog brašna
  • 3 šoljice kukuruznog brašna
  • kesica praška za pecivo
  • 3 šoljice kisele vode
  • 3 šoljice ulja
  • 3 kisela krastavčića
  • 1 šargarepa iz turšije
  • 2 paprike iz turšije
  • 150 g biljnog kačkavalja
  • pola kafene kašičice soli
  • origano ili bosiljak (opciono)
  • čeri paradajz za dekoraciju (opciono)

Priprema:

U činiju sipajte obično belo brašno, kukuruzno brašno i prašak za pecivo. Krastavčiće i šargarepu izrendajte, a papriku iseckajte na sitne kockice, pa dodajte smesi. Potom ulijte kiselu vodu i ulje, posolite i dodajte 100 grama biljnog kačkavalja iseckanog na kockice. Varjačom dobro izmutite sve sastojke dok smesa ne postane kompaktna.

Sipajte smesu u silikonske kalupe, preko pripremljene smese pospite preostalih 50 grama kačkavalja koji ste prethodno sitno izrendali, odozgo dodajte origano ili osušeni bosiljak, pa stavite u rernu zagrejanu na 200 stepeni i pecite dvadesetak minuta.

Zahvaljujući ulju carska pita će biti vazdušasta, a tokom pečenja kockice biljnog kačkavalja će se rastopiti, pa će pita imati neodoljiv ukus. Kačkavalj na gornjem sloju pite će se takođe rastopiti i stvoriti divnu koricu koja čuva svežinu unutar pite.

Ovako spremljenu posnu carsku pitu možete da služite dok je topla, ali i kad se sasvim ohladi kao deo predjela, uz dodatno iseckane kockice biljnog kačkavalja i čeri paradajz.

Prijatno!

Poštovani čitaoci, možete nas pratiti i na Telegramu i Vajberu. Pridružite nam se i prvi saznajte najnovije i najvažnije informacije.

BONUS VIDEO:

 

Komentari (0)