Jela bez mesa

POGAČA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT: Hrskava spolja, meka iznutra, a dva sastojka daju joj neodoljiv miris i ukus!

Obradujte ukućane ovim savršenstvom od kiselog testa!

18.11.2023 08:00

POGAČA ZA KOJU ĆE VAM SVI TRAŽITI RECEPT: Hrskava spolja, meka iznutra, a dva sastojka daju joj neodoljiv miris i ukus!
shutterstock.com

Trpeza u kućama širom Srbije nezamisliva je bez pogače, makar u danima velikih verskih praznika. Ali, sve je više domaćica koje se odlučuju da umese pogaču i mimo tih datuma, jer nema ništa lepše od domaćeg sveže ispečenog testa koje je ručno umešeno.

Pored čuvene „ruže“ ili „cveta“, na našim prostorima veoma je popularna i takozvana pamuk pogača. Od ostalih obrednih hlebova razlikuje se po dodavanju dva sastojka koji joj obezbeđuju jedinstven miris i mekoću. Naime, u pamuk pogaču obavezno idu pavlaka i puter (maslac), pa ona ostaje hrskava spolja, a iznutra mekana i vazdušasta

Još jedna prednost takozvane pamuk pogače je u tome što može dugo da stoji.

Srećna republika donosi recept za pamuk pogaču koju nije teško napraviti, a koja je toliko lepa i ukusna da možete da je iznesete i na slavsku trpezu.

Sastojci:

  • 20 g svežeg kvasca
  • 500 g brašna
  • 200 ml mleka
  • 3 jaja
  • 5 kašika ulja
  • 125 g putera
  • 5 kašika pavlake
  • kašičica soli
  • kašika šećera
  • 20 g susama
  • 20 g čija-semenki (opciono)

Priprema:

Sipajte mleko u šerpicu, pa ga stavite na ringlu da se zagreje. Skinite šerpicu sa ringle, u mleko dodajte izmrvljeni kvasac, kašiku šećera i kašiku brašna, razmutite i ostavite pet minuta da se kvasac aktivira.

U činiju sipajte preostalo brašno, dodajte tri kašike ulje, so, dva jajeta i aktivirani kvasac, pa umesite testo. Kad je testo dobro umešeno, preko činije stavite prozirnu foliju i ostavite da testo narasta.

Kad se testo udvostruči, prebacite ga na radnu površinu koju ste posuli malom količinom brašna. Podelite ga na pet loptica, pa svaku lopticu razvaljajte oklagijom u krug i ostavite da stoji još deset minuta.

Kašikom umutite pavlaku sa razmeškalim puterom, pa prva četiri dela testa premažite ovom mešavinom i ređajte jedan preko drugog. Peti, poslednji deo testa trebalo bi da ostane nepremazan.

Opet razvaljajte testo pomoću oklagije, pa ga isecite na 16 delova, kao kad pravite kiflice.

Uključite rernu na 180 stepeni da se dobro zagreje dok u nju ne spustite posudu sa pogačom.

Okruglu tepsiju ili dublju šerpu premažite uljem ili mašću, pa ređajte pripremljeno testo.

Umutite jaje sa dve kašike ulja, pa silikonskom četkicom premažite pogaču i po želji je pospite susamom i čija-semenkama. Pecite oko 40 minuta, odnosno dok pogača ne dobije zlatnu boju.

Prijatno!

BONUS VIDEO:


 

Komentari (0)