Uštipci su po svom izgledu slični krofnama, ali po ukusu sličniji su hlebu. Najčešće se jedu za doručak ili večeru, mogu biti slani ili slatki u zavisnosti od nadeva koji se koristi.
Međutim, kako ističe većina domaćica, mana im je što se najčešće prže u dubokom ulju pa testo upije dosta masnoću. Ali, i za to postoji rešenje.
Srećna republika vam donosi recept za uštipke bez kvasca ili praška za pecivo, a testo će biti mekano kao duša. Umesto u dubokom ulju uštipci se peku u rerni pa neće upiti ni gram masnoće, a biće vazdušasti i preukusni. Najbolje od svega je što se pripremaju bukvalno za pet minuta.
Sastojci:
- 4 jajeta
- 225 g brašna
- 300 ml mleka
- 1 kašičica soli
- 2 kašičice masti, ulja ili putera (za testo i podmazivanje kalupa)
Priprema:
Uštipke ćete peći u rerni pa podmažite kalup za mafine sa malo ulja, masti ili putera. Dok se greje u rerni umutite jaja sa malo soli, potom dodajte mleko, brašno i 1 kašićicu putera ili ulja. Sve dobro unutite pa smesu sipajte u kalup i pecite dok uštipci ne dobijete zlatnu boju. Prijatno.
Komentari (0)